MEŠTANI BOROVCA: U blizini naših kuća vođen je pravi rat!
Foto: Milen Đorđević

Napad na Žandarmeriju

MEŠTANI BOROVCA: U blizini naših kuća vođen je pravi rat!

Crna Hronika -
Jasno se čulo kako meci fijuču ili udaraju u stabla drveća a onada se sve utišalo, kaže Radoslav Pavlović iz Borovca, čija se kuća nalazi na oko 500 metara od mesta sukoba

KURŠUMLIJA- Posle oružanog napada grupe Albanaca na srpsku Žandarmeriju kod sela Borovac u opštini Kuršumlija, koje se nalazi uz samu administrativnu liniju sa Kosovom, stanje o ovom kraju je mirno. Državni organi su izvršili uviđaj mesta obračuna uz pojačano obezbeđenje Žandarmerije.-Na licu mesta smo pronašli traktor sa prikolicom natovarenu drvima, čaure, jaknu, par opanaka i veliki broj posečenih stabala, kazao je istražni sudija Ivan Rakić.

Nezvanično saznajemo da su se Albanci povlačili ka Kosovu uz oružanu borbu i u tom brzini ostavili su sve što im je smetalo. U toj razmeni vatre najmanje četiri Albanca su ranjena ali su svi uspeli da pobegnu na Kosovo.

Meštani Borovca kažu da je preksinić vođen pravi rat i da je rafalna paljba trajala oko pola sata.

-Pošto su Albanci bili na visini, na brdu, a žandarmerija je naišla ispod njih, jasno se razlikovao zvuk ispaljenih rafala. Prvo su se začula dva-tri pojedinačno ispaljena metka, koje su ispalili Albanci koji su bili na straži, dok su drugi sekli šumu, a zatim rafalna paljba. Tek tada je uzvratila Žandarmerija, a zatim je rafalna paljba sa obe strane trajala oko pola sata. Jasno se čulo kako meci fijuču ili udaraju u stabla drveća a onda se sve utišalo, kaže Radoslav Pavlović iz Borovca, čija se kuća nalazi na oko 500 metara od mesta sukoba.

Pavlović pojašnjava da krađa šume traje svakodnevno od marta meseca.

-U ovom periodu su posekli oko deset hektara šume, koja pripada meštanima Borovca. Ja u tom delu imam oko 60 ari šume i sve što je deblje od ruke je posečeno priča Pavlović

U Borovcu živi oko dvadesetak uglavnom starijih meštana a Pavlović kaže da obrađuje nešto imanja samo u blizini kuće, dok deo imanja koji je uz liniju sa Kosovom ne obrađuje od 1999. godine.

Organizovana krađa

Radoslav Pavlović pojašnjava da Albanci veoma organizovano kradu šumu u ataru Borovca.

-Nekoliko njih sa oružjem uđu dublje ka selu, gde čuvaju stražu, dok ostali seku drva. Da bi nasekli i natovarili pet-šest metara drva, potrebno im je sat vremena.

Ukoliko ovi na straži primete da ide patrola Žandarmerije, oni zapucaju, što je znak za bežanje-priča Pavlović.

Drva na ceni na Kosovu

Prema nezvaničnim inromacijama metar drva na Kosovu košta i do 50 evra, pa šumokradice na prezaju ni od upotrebe oružja, kao što je bilo sinoć.

Za jedan sat vremena naseku drva za jednu traktorsku prikolicu i ta drva prodaju za oko 300 evra.

Sutra dolaze ponovo i sve to samo u Borovcu traje od marta meseca. Slično je i u ostalim selima kuršumlijske opštine, koja se nalaze uz administrativnu liniju sa Kosovom.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track