Obradović: Tijaniću, gde ti je kultura?!

Ministar prosvete uvodi red

Obradović: Tijaniću, gde ti je kultura?!

Društvo -
Obradović: Za četiri godine na RTS nismo dobili jedan sat za emisiju koja bi se bavila naukom. Tražiću od Javnog servisa da tome posveti više pažnje

BEOGRAD - Vreme je za kulturu!Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja tražiće od Javnog servisa da obrazovanje dobije veći značaj i prostor u televizijskom programu, najavio je resorni ministar Žarko Obradović.- To ne možemo da tražimo od drugih, ali od Javnog servisa možemo. To nije potreba Ministarstva, to je potreba Srbije - kazao je Obradović agenciji Beta.On je napomenuo da obrazovni program treba da vrati staru slavu i da, ako ne postoje sredstva za nove televizijske produkcije, treba emitovati stare serije, poput „Opstanka“ ili serija Timotija Džona Bajforda.- Tokom četiri godine na Javnom servisu nismo uspeli da dobijemo jedan sat za emisiju koja bi se bavila značajem obrazovanja i nauke za razvoj Srbije. To dovoljno govori samo po sebi - kazao je Obradović.On je ukazao na to da se RTS obrazovanjem bavi sporadično i da ne postoji koncept obrazovnog programa.- U informativnim emisijama obrazovanje i nauka su često na dnu lestvice i neretko se dešava da budu izostavljeni zbog drugih, „važnijih stvari“. U celini informativnog programa Javnog servisa obrazovanje treba da dobije mesto koje zaslužuje - zaključio je Obradović.Da li će uvažiti zahtev ministra Obradovića i u programsku šemu RTS uvrstiti više naučno-obrazovnih emisija, pokušali smo da saznamo od prvog čoveka Javnog servisa. Međutim, Tijaniću nismo uspeli ni da postavimo pitanje jer je, odmah pošto smo se predstavili i izgovorili ime redakcije, prekinuo vezu. Ni iz informativne službe RTS do zaključenja broja nismo dobili odgovor.

Aleksandar Tijanić
Aleksandar Tijanić

RTS: Ministre, šta pričate!RTS je demantovao ministra Obradovića saopštivši da emituju mnogo kulturno-obrazovnog programa.- Od početka januara do sredine juna ove godine Kulturno-obrazovni program emitovao je 4.845 emisija. Od toga, bez emisija Dramskog i Serijskog programa, prikazano je 4.039 emisija - navodi se u odgovoru Miodraga Zupanca, glavnog i odgovornog urednika Kulturno-obrazovnog programa RTS.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track