Od Titove ljubavi do državnog neprijatelja

Jovankina ljubavna priča

Od Titove ljubavi do državnog neprijatelja

Društvo -
Prema jednoj verziji, odmah posle rata Aleksandar Ranković tražio je od svojih saradnika da mu pošalju grupu proverenih devojaka za rad

Ljubav sa tužnim krajem.Tito i Jovanka upoznali su se prilikom nemačkog desanta na Drvar 1944. godine. Kako i kad je tačno mlada partizanka iz Like postala žena jugoslovenskog komunističkog vođe, nije poznato. Odabrana od partijePrema jednoj verziji, odmah posle Drugog svetskog rata ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Ranković tražio je od svojih saradnika da mu pošalju grupu proverenih devojaka za rad u maršalovom kabinetu i od 50 kandidatkinja, Ranković je navodno odabrao pet devojaka i lično ih predstavio Titu, kome se dopala upravo kršna 24-godišnja Ličanka. Prema drugoj verziji, Jovanka je dodeljena maršalu već 1945. kao higijeničarka, da bi posle smrti velike Titove ljubavi Davorjanke Paunović 1946. postala Titova lična sekretarica. Venčali su se u tajnosti 15. aprila 1952. u vili Dunavka u Iloku, a kum im je bio Ranković. Kad su se venčali, Jovanka je imala 28 godina, a Tito 60.Sve do sedamdesetih godina ona je uživala kao retko koja osoba u tadašnjoj SFRJ. Putovala je s Titom po svetu, elegantna i nasmejana, imala je tretman kraljice iako su je oslovljavali sa „drugarica Jovanka“. S buđenjem „hrvatskog proleća“ i Maspoka, dolaze crni dani za prvu damu. Između 1974. i 1988. najviši jugoslovenski forumi su na 59 sastanaka raspravljali samo o Jovanki. Slučaj drugarice JovankeOvaj proces započeo je Tito kad je naredio SKJ da osnuje specijalnu komisiju koja će proučavati slučaj drugarice Jovanke. Optuživali su je da radi protiv supruga, da želi vlast, planira puč, da je sovjetski špijun. Jovanka je optužbe negirala.Aprila 1975. Tito je napustio rezidenciju u Užičkoj i sam se preselio u Beli dvor. Jovanka je u javnosti poslednji put viđena 1977. na prijemu premijera Norveške.

U visokom društvu... Elizabet Tejlor, Tito, Jovanka i Ričard Barton
U visokom društvu... Elizabet Tejlor, Tito, Jovanka i Ričard Barton

Jovankina majka: Mogla je bolje da se udaPostoji anegdota da je Jovankina majka Milica Budisavljević, nakon što je njena ćerka Jovanka postala Titova supruga, izjavila da nije zadovoljna kako se njena ćerka udala.- Mogla si mnogo bolje da se udaš - rekla joj je majka Milica, koja je postala čuvena po toj rečenici.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track