U krvavim borbama ubijeno 11 Egipćana

Tragičan početak referenduma o ustavu

U krvavim borbama ubijeno 11 Egipćana

Planeta -
Građani Egipta u utorak počeli da izlaze na birališta kako bi se izjasnili o novom ustavu, što je izazvalo bes pristalica svrgnutog lidera Morsija i njihove obračune s policijom
1 / 3

KAIRO - Građani odlučuju o svojoj sudbini.Jedanaest ljudi poginulo je juče u Egiptu u sporadičnom nasilju prvog dana dvodnevnog referenduma o novom ustavu, koji je ogoleo oštre razlike u toj zemlji pola godine pošto je vojska zbacila islamističkog predsednika Muhameda Morsija.

Glasači koji podržavaju vojsku čekali su satima da glasaju. Pevali su patriotske pesme i ljubili slike šefa države, generala Abdela Fataha el Sisija.

Uvod u izbore

Uprkos opsežnim merama bezbednosti, u sukobima policije s protivnicima referenduma u Kairu, Gizi i na jugu zemlje poginulo je 11 ljudi, a povređeno 28.

Demonstranti su palili automobilske gume i policiju gađali kamenjem i Molotovljevim koktelima.

Dvodnevno izjašnjavanje će verovatno biti uvod u predsedničku kandidaturu El Sisija, to jest predsedničke i parlamentarne izbore nakon puča 3. jula 2013.

Posle ovih događaja privremene vlasti, u čijem je obrazovanju učestvovala vojska, žestoko su se obračunale s pokretom Muslimansko bratstvo, iz kojeg je Muhamed Morsi. Od tada ne prestaju sukobi pristalica Muslimanskog bratstva sa snagama bezbednosti.

Nadleću helikopteri

Širom zemlje je raspoređeno oko 160.000 vojnika i više od 200.000 policajaca radi obezbeđenja glasačkih mesta i birača od napada islamista lojalnih Morsiju.

Ne dozvoljava se parkiranje ni prolazak automobila pored glasačkih mesta, a žene-policajci pretresaju žene na ulicama. Kairo i druge veće gradove nadleću vojni helikopteri.Neposredno pred otvaranje glasačkih mesta, u jednom kairskom sudu eksplodirala je bomba, ali nije bilo povređenih. Incident se dogodio u oblasti Imbaba, koja važi za uporište Muslimanskog bratstva.

Vodi ka sekularizmu

NOVI USTAV OČIŠĆEN OD ISLAMISTIČKOG JEZIKA

Novi ustav, ukoliko ga podrže građani na referendumu, zameniće ustavni akt koji je svrgnuti predsednik Morsi potpisao pre nešto više od godinu dana.

Najviši pravni akt egipatske države biće očišćen od islamističkog jezika, a značiće jačanje državnih institucija koje su se suprotstavljale Morsijevom režimu - vojske, policije i sudstva. Njime će se ojačati i zaštita ljudskih prava, a predviđa i kažnjavanje diskriminacije, zaštitu jednakosti polova i garanciju većih sloboda.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track