ŽENE GA OBOŽAVAJU: Prvi policajac Francuske Manuel Vals novi premijer
Foto: Reuters

Danas konsultacije o novom kabinetu

ŽENE GA OBOŽAVAJU: Prvi policajac Francuske Manuel Vals novi premijer

Planeta -
Fotogenični otac četvoro dece i miljenik dama poreklom je Katalonac, rođen u Barseloni pre 51 godinu. Prema anketi u jednom ženskom časopisu, svaka peta Francuskinja volela bi da doživi strasnu romansu upravo s njim

PARIZ - Francuski predsednik Fransoa Oland rekao je sinoć, u televizijskom obraćanju Francuzima, da je imenovao ministra unutrašnjih poslova Manuela Valsa za novog premijera umesto dosadašnjeg šefa vlade Žan-Marka Eroa, u okviru rekonstrukcije kabineta kao odgovor na težak poraz socijalista na lokalnim izborima.

"Glasajući ili uzdržavajući se od glasanja, izrazili ste nezadovoljstvo i razočarenje. Vašu poruku sam čuo. Ona je jasna: nedovoljno promena, i dalje previše sporosti, nedovoljno posla i socijalne pravde, i dalje previše poreza, nema efikasnosti u radu države, previše pitanja kako da se iz toga izvučemo", rekao je Oland u kratkom obraćanju.

"Poruku koju ste mi uputili primam lično i na nju moram odgovoriti iskreno", kazao je predsednik, istakavši da je ovo važan momenat u nacionalnom životu Francuske i da je oporavak zemlje neophodan, prenose francuski mediji.

Prema njegovim rečima, vlada premijera Eroa se hrabro posvetila tom teskom zadatku (oporavku zemlje) i uspela je da poboljša veoma lošu situaciju koju je zatekla i da otpočne reforme koje će ići na čast svima koji su za njih glasali. "Sada je vreme da otvorimo novu etapu. Poverio sam (ministru unutrašnjih poslova Manuelu) Valsu zadatak da povede vladu Francuske, jedinstvenu i skladnu ekipu, drugim rečima borbenu vladu", istakao je Oland.

On je naveo da za novu vladu postoje tri prioriteta, a to su oporavak ekonomije, veća socijalna pravda i veća kupovna moć. Oporavak ekonomije ide uz preduzeća koja otvaraju radna mesta, manje namete preduzećima i brzo smanjenje odbitaka od plata zaposlenih na ime socijalnih doprinosa, uz više zapošljavanja i više investiranja, objasnio je Oland. "To je akt poverenja za sve ekonomske aktere i socijalne partnere", rekao je. Među prioritetima nove vlade je naveo i prelazak na nove izvore energetskog snabdevanja kako bi Francuska manje zavisila od nafte.

Francuska vlada će, takođe, morati da ubedi partnere iz EU da uzmu u obzir njene napore u cilju oporavka ekonomije kada razmatraju njene obaveze prema Briselu, rekao je Oland, navodi Rojters. "Imam samo jedan cilj - uspeh Francuske i Francuza", poručio je predsednik, dodavši da u Francuskoj postoji zebnja koju "oni ekstremni" koriste za raspirivanje mržnje i odbacivanja.

Prema njegovim rečima, Francuska strada zbog svojih podela, prolazeći kroz građansku pa čak i moralnu krizu, kroz osporavanje svojih institucija uključujući i sudstvo. "Republika je naše zajedničko dobro i neću dopustiti da se ijedna naša vrednost uništi, neću dopustiti nikakav oblik isključivanja i netolerancije. Dijalog i poštovanje su više nego ikada najbolji način da se povrati poverenje", istakao je, šaljući sunarodnicima poruku smirenja i okupljanja.

Novi francuski premijer Manuel Vals danas počinje konsultacije o sastavu nove vlade, koju treba sutra da predstavi javnosti.

KO JE MANUEL VALS: Narod ga voli, kolege ne

Novoimenovani premijer Francuske Manuel Vals, koji je do današnje rekonstrukcije kabineta bio ministar unutrašnjih poslova, najpopularniji je socijalistički političar u zemlji, ali zbog svog oštrog jezika i stavova ponekad bližih desnici nije omiljen među kolegama u stranci.

Vals, Katalonac po ocu, rođen pre 51 godinu u Barseloni, važi za dobrog govornika, fotogeničnog i snalažljivog s novinarima. Zbog svog dinamičnog pristupa poslu dobio je nadimak "glavnog francuskog policajca" a zbog oštrih izjava o kriminalu i bezbednosti postao je omiljeni levičarski političar među glasačima desnice, navodi AFP.

Kada je prošlog oktobra zbog načina na koji je policija deportovala 15-godišnju Romkinju sa Kosova i njenu porodicu naišao na oštre kritike zbog kršenja ljudskih prava i zahteve da podnese ostavku, ankete su, međutim, pokazale da ga veliki procenat birača podržava, a to je učinio i predsednik Fransoa Oland, čiji je Vals i lični prijatelj.

Vals je redovno bio prvi na listi omiljenih francuskih političara, mada mu je podrška od čak 70 odsto splasnula nedavno kao rezultat njegove podrške stavovima da treba zabraniti rad komičaru Đedoneu Mbali zbog antisemitskih stavova.

Novi premijer je naročito omiljen među ženama kojima se sviđaju njegov fizički izgled i način na koji nosi odela. Tako je jedna anketa u ženskom časopisu "El" prošle godine pokazala da bi svaka peta Francuskinja volela da doživi strasnu aferu sa ministrom unutrašnjih poslova, koji je sada u drugom braku.

U politici, neki ga porede s bivšim britanskim premijerom Tonijem Blerom, što Vals, baš i ne odobrava, mada su neki njegovi stavovi često u suprotnosti sa pozicijama Socijalističke partije iz koje dolazi. Vals, otac četvoro dece, nije tipičan francuski političar ni po poreklu ni po obrazovanju. Sin katalonskog umetnika koji je napustio Španiju tokom Frankove diktature, Vals je dobio francuskog državljanstvo tek sa 20 godina. Nije pohađao elitni univerzitet ENA gde su stasali Oland i mnogi drugi članovi francuske političke elite.

Pošto je kao student ušao u Socijalističku partiju, Vals je sebe nazivao modernistom i čak u jednom trenutku sugerisao da pored njegovog imena ne bi trebalo da stoji reč "socijalista". Kad je reč o ekonomskoj politici, novoimenovani premijer blizak je pro-biznis i fleksibilnom pristupu novije generacije skandinavskih socijaldemokrata, što je daleko od radikalnog neo-kejnzijanizma Socijalističke partije.

Vals je naljutio mnoge u svojoj partiji između ostalog dovodeći u pitanje neprikosnoveno 35-časovnog nedeljno radno vreme. Posle niza partijskih i parlamentarnih funkcija, Vals je izabran za gradonačelnika nemirnog, multikulturalnog pariskog predgrađa Evri 2001, a godinu dana kasnije i u Nacionalnu skupštinu.

Ipak, ostao je partijski autsajder, koga mnoge kolege u stranci smatraju prikrivenim desničarom i čovekom teškim za saradnju. To ga nije pokolebalo da 2011 uđe u trku za socijalističkog kandidata za predsedničke izbore, ali je dobio samo šest odsto podrške i na kraju stao iza Olanda, u čijoj je predsedničkoj kampanji bio zadužen za komunikaciju.

Kada je Oland prošle godine izabran za premijera, Vals je dobio ministarstvo unutrašnjih poslova i odmah naišao na nerazumevanje zbog svojih oštrih stavova prema romskim imigrantima iz istočne Evrope. Sukobio se s ministarkom pravde Kristijan Tobira zbog reforme krivičnog zakona koji je po njegovom mišljenju suviše blag i, a jedna od njegovih izjava koje su izazvale oštre kritike je da Rome treba deportovati jer se nikad neće asimilovati u francusko društvo.ti potreban u novoj ulozi.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track