UJEDINJENE NACIJE: Stupio na snagu sporazum o trgovini naoružanjem
Foto: AP

Zvanično

UJEDINJENE NACIJE: Stupio na snagu sporazum o trgovini naoružanjem

Planeta -
Do sada je sporazum ratifikovalo 60 država, dok je ukupno 130 zemalja potpisalo sporazum, čime su pokazali nameru i da ga ratifikuju

NJUJORK - Sporazum UN o trgovini naoružanjem, koji reguliše međunarodnu trgovinu konvencionalnog oružja, zvanično je danas stupio na snagu.

Da bi postao obavezujući, sporazum je trebalo da ratifikuje najmanje 50 zemalja, podseća Itar-Tass. Do sada je sporazum ratifikovalo 60 država, dok je ukupno 130 zemalja potpisalo sporazum, čime su pokazali nameru i da ga ratifikuju.

Ujedinjene nacije pozdravile su stupanje na snagu tog sporazuma, istakavši da on otvara novo poglavlje u globalnim naporima da se uspostave odgovornost i otvorenost u trgovini oružjem u svetu. Generalni sekretar UN Ban Ki Mun rekao je da će, od sada, države koje su ratifikovale sporazum imati zakonsku obavezu da primenjuju najviše zajedničke standarde tokom međunarodnih transfera naoružanja i municije.

Generalna skupština UN usvojila je sporazum u aprilu 2013. godine. Tada su 154 zemlje glasale za sporazum, dok su Iran, Severna Koreja i Sirija bile protiv, a 23 zemlje, uključujući Rusiju, bile su uzdržane.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track