Cipras: Pobedili smo, sad očekujte probleme
Foto: Ap

I Brisel i Atina proglasili trijumf u pregovorima

Cipras: Pobedili smo, sad očekujte probleme

Planeta -
Ostavili smo iza sebe štednju, paket pomoći i trojku kreditora, poručio grčki premijer. Atina se izborila samo za promenu terminologije

BRISEL - Odluku ministara finansija evrozone da se paket pomoći Grčkoj produži za četiri meseca, a da Atina zauzvrat nastavi s reformama i programom štednje i jedna i druga strana proglasile su svojom pobedom.- Skinuli smo ludačku košulju koju nam je navukla prethodna vlada. Kombinovali smo dve obično kontradiktorne stvari, logiku i ideologiju, i dokazali da je moguće poštovati i demokratiju i obaveze - rekao je Janis Varufakis, grčki ministar finansija.Problemi pred namaSličan stav izneo je i grčki premijer Aleksis Cipras.- Dobili smo bitku, ali ne i rat. Problemi, pravi problemi i dalje su ispred nas. Preduzeli smo odlučan korak, ostavili smo iza sebe štednju, paket pomoći i trojku kreditora - izjavio je Cipras juče.S druge strane, predsednik evrozone Jerun Dajselblum rekao je da se Grčka obavezala da će sprovesti širok proces restrukturiranja i na vreme izmirivati sve obaveze prema kreditorima.PorazAmerička agencija Blumberg piše da je, uprkos tome što je Varufakis proglasio pobedu u borbi sa ostalih 18 ministara zemalja evrozone, Grčka u petak pretrpela poraz.Evrogrupa je odlučila da EU, Centralna evropska banka i MMF i dalje budu nadzornici Grčke, a Grčka je dobila samo to što se oni ubuduće neće nazivati „trojka“ - navodi Blumberg.

Hans-Verner ZinNAPUSTITE EVRO I BIĆE VAM BOLJENemački ekonomista Hans-Verner Zin pozvao je juče Grčku da napusti evro.Grčka je zbog uvođenja evra postala preskupa, a mora postati jeftinija da bi bila konkurentnija. To je moguće jedino napuštanjem evra i devalvacijom drahme - rekao je Zin.

ReagovanjaKatimerini, Grčka- Vlada je prihvatila realnost i učinila sve što je mogla kako zemlja ne bi bankrotirala.Dojče vele, Nemačka- Konačno se grčki ministar finansija urazumio i spreman je da izvuče pouke. Možda ga je precizniji pogled u budžet i izvode s računa grčke države otreznio.BBC, Britanija- Nemačka i Grčka su se povukle sa ivice ponora i Grčka zasad ostaje u evrozoni, ali dogovor ne garantuje da za dva dana neće doći do nove krize.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track