Zbog Kube samit u Kolumbiji bez zajedničke deklaracije
Foto: BETA

Nema dogovora

Zbog Kube samit u Kolumbiji bez zajedničke deklaracije

Planeta -
Obama je rekao da komunističkom režimu u Havani nedostaje demokratsko pokriće da učestvuje na samitu, ali je domaćin, lider Kolumbije Santos, ocenio da je neprihvatljivo da Kuba ne prisustvuje sledećem samitu.

BOGOTA - Samit lidera Severne i Južne Amerike u Kolumbiji završen je večeras bez zajedničke deklaracije o učešću Kube na budućim skupovima, zbog podela vezanih za negativan stav SAD prema toj zemlji, saopštio je domaćin skupa, predsednik Kolumbije Huan Manuel Santos.

Santos je dao ovu izjavu po završetku dvodnevnog samita, na kojem je učestvovalo najmanje 30 šefova država, uključujući i američkog predsednika Baraka Obamu.Jedan neimenovani brazilski zvaničnik podsetio je da se ista stvar dogodila i na prethodnom samitu na Trinidadu 2009, prenele su agencije.

Iako se tridesetak lidera, uključujući i američkog predsednika Obamu, saglasilo da danas postoji bolja ekonomska saradnja između nekada razvijenijeg severnog dela Amerike i država Latinske Amerike, izneta su oprečna mišljenja kako ta saradnja treba ubuduće da izgleda.

Na sastanku je pokrenuto pitanje učešća Kube na samitima država Severne i Južne Amerike, na kojima ona do sada nikada nije učestvovala zbog protivljenja SAD.Obama je rekao da komunističkom režimu u Havani nedostaje demokratsko pokriće da učestvuje na samitu, ali je domaćin, lider Kolumbije Santos, ocenio da je neprihvatljivo da Kuba ne prisustvuje sledećem samitu.

Santos je prošlog meseca boravio na Kubi, da bi objasnio vlastima te zemlje da zbog nedostatka konsenzusa ne može da ih pozove na samit u Kolumbiji.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja