BRISEL BESAN: Ruska crna lista neutemeljena i neopravdana
Foto: Rojters 2015

Recipročne mere

BRISEL BESAN: Ruska crna lista neutemeljena i neopravdana

Planeta -
Rusija je zabranila ulazak na svoju teritoriju grupi evropskih političara i vojnih zvaničnika, što je izazvalo kritike u EU i preti da dodatno naruši rusko-evropske odnose, koji su ionako krhki zbog krize u Ukrajini.

Rusija je zabranila ulazak na svoju teritoriju grupi evropskih političara i vojnih zvaničnika, što je izazvalo kritike u EU i preti da dodatno naruši rusko-evropske odnose koji su ionako krhki zbog krize u Ukrajini. Evropska unija smatra da je lista proizvoljna i pravno neutemeljena, a listu je kritikovalo i više članica EU, poput Nemačke i Velike Britanije. Na listi 89 evropskih zvaničnika nalaze se i dva bivša premijera, visoki zvaničnici iz oblasti odbrane, kao i poslanici, uglavnom političari koji otvoreno kritikuju rusku politiku.Holandski premijer Mark Rute (Rutte) objavio je na konferenciji za novinare 29. maja da je Rusija dan ranije dostavila ambasadama evropskih zemalja listu osoba koje ne mogu da uđu na rusku teritoriju, piše agencija Frans pres. Lista predstavlja odgovor na sankcije i zabranu ulaska za ruske državljane koje je EU uvela pošto je Rusija u martu 2014. pripojila Krim, kao i zbog uloge Moskve u ukrajinskoj krizi. Na lista se nalaze evropski političari koji otvoreno kritikuju Rusiju kao i vojni i obaveštajni zvaničnici. Rusko Ministarstvo spoljnih poslova je potvrdilo da je lista dostavljena članicama EU, ali je odbilo da daje izjave u vezi sa imenima na listi, prenosi Rojters.

FOTO: FoNet, AP
FOTO: FoNet, AP

"Odgovor na pitanja više evropskih zemalja o tome zašto su baš ti ljudi na listi, jednostavan je: to je urađeno kao odgovor na kampanju sankcija koje više članica EU predvođene Nemačkom, vode prema Rusiji", rekao je zvaničnik koji su želeo da ostane anoniman, prenela je ruska agencija Tas (TASS). Slična lista postoji i za američke državljane, rekao je taj zvaničnik. Rusija je, kako navode izvori u evropskoj diplomatskoj službi, i ranije branila ulazak na svoju teritoriju pojedinim zvaničnicima i političarima, ali do sada nije želela da objavu listu nepoželjnih osoba. Ruski ambasador pri EU Vladimir Čižov je rekao da se niko nije slučajno našao na toj listi. On je rekao i da ništa ne obavezuje Rusiju, ni domaći zakon i ni međunarodni sporazumi, da objavi tu listu. "Kada bismo je objavili, to bi samo produbilo tenzije zbog ukrajinske krize". EU: Lista neutemeljena i neopravdana

EU smatra listu neutemeljenom i neopravdanom. "Nemamo informaciju o pravnim osnovama, o kriterijumima i proceduri koje su dovele do takve odluke", izjavio je 30. maja portparol evropske službe za spoljne poslove.

"Smatramo tu meru potpuno neosnovanom i proizvoljnom, posebno u odsustvu bilo kakveg objašnjenja i transparentnosti", dodao je taj portparol. Sličan stav ima i britansko Ministarstvo spoljnih poslova koje je saopštilo da "ruske vlasti nemaju nikakvu pravno utemeljenje za ovu listu". "Ako Rusija želi da izvrši pritisak na EU kako bi ublažila sankcije ovo nije način da to uradi", rekla je portparolka Forin ofisa. "Najmanje što je moglo da se uradi jeste da se navedene osobe upoznaju sa rezervama koje postoje u vezi s njima, ili da se liste objave", rekao je nemački ministar spoljnih poslova Frank-Valter Štajnamer. On je dodao da ovakav korak nije koristan "u trenutku kada se ulažu napori da se reši sukob u srcu Evrope". Belgijske vlasti su tražile od Rusije da preispita ovu meru, dok je švedska ministarka spoljnih poslova Margot Valstrem rekla da "ovakvo ponašenje ne doprinosi imidžu Rusije".

S druge strane, šef finske diplomatije Timo Soini je rekao da nema svrhe "previše dramatizovati" to pitanje, "To je očekivana reakcija na zabranu putovanja ruskim građanima (na teritoriju EU). To nije neko veliko iznenađenje", napisao je on na svom blogu. EU je uvela zabranu putovanja za 150 ruskih i ukrajinskih državljana i oko 40 preduzeća, kao i ekonomske sankcije koje pogađaju cele privredne grane u Rusiji. Političari na listi ponosni Više evropskih političara je izjavilo da je ponosno što je na ruskoj "crnoj listi". "Kada sam video druga imena, odmah sam pomislio kako sam u dobrom društvu", rekao je bivši šef češke diplomatije Karel Švarcenberg koji često kritikuje rusku politiku prema Ukrjaini. Na listi je Uve Korsepijus (Uwe Corsepius), sadašnji generalni sekretar Saveta EU u Briselu, koji bi trebalo da postane savetnik za spoljne poslove nemačke kancelarke Angele Merkel. Tu je i Brino Le Ru (Bruno Le Roux), vođa socijalista u francuskom parlamentu. Tu je i devet Britanaca, navode izvori upućeni u listu. Među njima je i direktor obaveštajne službe MI5 Endrju Parker (Andrew), načelnik generalštaba Niklas Hoton (Nicholas Houghton), bivši potpredsednik vlade Nik Kleg (Nick Clegg) i bivši ministar spoljnih poslova Malkolm Rifkin (Malcolm Rifkind). Na listi je i bivši francusko-nemački poslanik Evropskog parlamenta iz redova Zelenih Danijel Kon-Bendit (Daniel Cohn-Bendit), državna sekretarka u nemačkom Ministarstvu odbrane Katrin Zuder (Suder) i visoki zvaničnik vazduhoplovnih snaga, general Karl Milner (Mullner), piše nemački list Bild. Na listi su i poljski, litvanski, letonski, estonski, švedski, nemački, češki, holandski, finski, belgijski, rumunski, bugarski i španski političari, uključujući šefa grupe liberala u Evropskom parlamentu i bivšeg belgijskog premijera Gija Verhofstada (Guy Verhofstadt) i bivšeg predsednika Evropskog parlamenta i nekadašnjeg poljskog premijera Jeržija Buzeka. Na listi je ukupno 18 poljskih političiara. Izvor: AFP, EurActiv.com

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track