Holandski premijer podneo ostavku, pada vlada
Foto: Rojters

Holandski premijer podneo ostavku, pada vlada

Planeta -
Vlada je ušla u krizu kada je Stranka za slobodu odbila da pregovara o uštedama od 16 milijardi evra iz budžeta

HAG - Holandski premijer Mark Rute podneo je danas ostavku kraljici Beatriks, nakon kolapsa parlamentarnog partnerstva sa krajnje desničarskom antiislamskom partijom, koji je podrio njegovu vladajuću koaliciju.

Informativna služba holandske vlade saopštila je da su premijer i kabinet podneli ostavku, javio je AP. Ovaj potez premijera i vlade se očekivao, pošto je lider desničarske Partije slobode Gert Vilders (na slici) rekao da će uskratiti podršku manjinskom kabinetu, a Rute ocenio da će razlaz s Vildersovom strankom verovatno dovesti do prevremenih izbora. Redovni izbori trebalo je da se održe u maju 2015. godine.

Vilders, koji je poznat po evroskeptičnim stavovima, odlučio je da vladi uskrati podršku zbog mera štednje koje su najavljene kako bi se smanjio deficit u budžetu, u skladu sa zahtevima Evropske unije. Desničarska vlada premijera Rutea, posle povlačenja Vildersa, više nije mogla da održi većinu u holandskom parlamentu. Ranije danas, vlada je održala vanredno zasedanje, a premijer je zatim imao sastanak s kraljicom, koji je trajao oko dva sata.

Vlada je ušla u krizu kada je Vildersova Stranka za slobodu (PVV) odbila da pregovara o uštedama od 16 milijardi evra iz budžeta, da bi se smanjio holandski budžetski deficit koji je 2011. iznosio 4,7 odsto, znatno više od granice koju propisuje evrozona od tri odsto. Vilders je rekao da neće prihvatiti zahteve za mere štednje potrebne da bi se deficit sveo na ograničenje Evropske unije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track