Plan X: Pentagon vrbuje zaluđenike za igrice
Foto: REUTERS

Sajber ratnici

Plan X: Pentagon vrbuje zaluđenike za igrice

Planeta -
Istraživački program trajaće pet godina i vredan je 110 miliona dolara

VAŠINGTON - Pentagon odvaja milijarde dolara da poboljša svoju spremnost za sajber ratovanje, a novu generaciju "vojnika" za taj rat traži na univerzitetima, ali i među zaluđenicima za video igrice, piše Vašington post.

Taj američki projekat zove se "Plan X" i, po pisanju vašingtonskog dnevnika, bazira se na stvaranju moćne odbrane sopstvenih kompjuterskih sistema - više nego na ometanju ili uništavanju neprijateljskih.

"Ako projekat uspe, to je velika stvar: to bi značilo da bi SAD bile u mogućnosti da dominiraju digitalnim bojnim poljem - kao što dominiraju tradicionalnim", kaže stručnjak iz Istraživačkog instituta Nacionalne akademije za nauku Herbert Lin.

Kad kažete "sajber rat", pomislite na filmske slike uništenih servera iz kojih kulja dim, oborene elektrosisteme, ali u Pentagonu kažu da žele da koriste to nekonvencionalno ratovanje najviše kao podršku konvencionalnim napadima - na primer, "zaslepljujući" neprijateljske sisteme tokom bitke.

Istraživački program kojim bi Vašington trebalo da se osnaži na digitalnom bojnom polju trajaće pet godina, vredan je 110 miliona dolara, a tokom leta biće otvoren za predaju novih projekata.Jedan od ciljeva je i stvaranje detaljne mape globalnog sajber prostora, u kojem su desetine milijardi kompjutera i drugih mašina, koji bi se sam apdejtovao iz minuta u minut.

Majkl Hajden, bivši direktor CIA, kaže da zamišlja "mapu na kojoj crvene tačke označavaju neprijateljske kompjutere, a plave američke": "Kad neprijatelj unapredi svoj operativni sistem, crvene tačke bi se pretvorile u žute, dok sajber operateri ne razotkriju novi sistem."

Takođe, u okviru "Plana X" predviđeno je kreiranje novog, moćnog operativnog sistema koji je sposoban i da izvodi napade, ali i da preživi kontranapade. To bi, kažu zvaničnici, bio ekvivalent tenku - samo u digitalnom prostoru, dok je sadašnji sistem kao vozilo koje divno "leži" na autoputu, ali je suviše osetljivo za bojno polje.

Kreatori "Plana X" takođe se nadaju da će razviti sistem koji će komandi dati mogućnost da izvede napade i kontranapade "brzinom svetlosti", koristeći unapred planirani scenario, a da u celu priču čak ni ne uključuju ljude koji bi ručno ukucavali kodove, pošto je taj proces prespor. To je, kako kažu, kao kad autopilot leti po unapred određenoj ruti, navodi "Vašington post".

"Plan X" deo je šire strategije za unapređenje sajber kapaciteta Pentagona, a za te svrhe iz budžeta je od 2012. do 2017. godine planirano 1,54 milijarde dolara - između ostalog i za razvoj stelt tehnologije i prenosivih GPS sistema.

Profesor informatike na Nacionalnom univerzitetu za odbranu Danijel Kuel kaže da su vazdušne snage izgradile svoju istoriju ratovanja na napadima na infrastrukturu i onesposobljavanjem elektro sistema u Koreji, Vijetnamu, Srbiji i Iraku, dok bi danas oružja mogla da budu humanija, pa bi elektrosistem mogao jednostavno biti isključen tokom napada, a zatim ponovo uključen, bez bombi.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track