ISTORIJSKI SASTANAK TRAMPA I PUTINA: Ovo su 5 stvari na koje treba da obratimo pažnju
Foto: Reuters

BURAN SAMIT G20

ISTORIJSKI SASTANAK TRAMPA I PUTINA: Ovo su 5 stvari na koje treba da obratimo pažnju

Planeta -

Otkako je Donald Tramp stupio na mesto američkog predsednika, ceo svet je čekao da se sastane i sa ruskom kolegom Vladimirom Putinom. To se najzad dogodilo i to na samitu G20 u hamburgu kada su kamere brže-bolje zabeležile njihovo rukovanje.

Inače, prvi bilateralni sastanak zakazan je za popodne. Analitičare i dalje brine Trampova nepredvidljivost, pogotovo ako se zna da se Putin opsežno sprema za sastanke sa svetskim liderima.

Sve oči su uprte u dva predsednika, a CNN je izdvojio pet stvari na koje treba obratiti pažnju tokom njihovog razgovora.

Utisak

Kako će se dva predsednika predstaviti? Mediji će čak analizirati i njihov govor tela, a ne samo reči. Hoće li sedeti ili stajati? Hoće li Tramp probati da dominira u rukovanju, hoće li iskoristiti visinsku prednost da se postavi tako da izgleda nadmoćnije, ili će ga Putin zaseniti svojom hladnokrvnošću i distancom?

Tramp je i te kako postao svestan koliko prvi utisak i govor tela znače u analizama nakon susreta sa britanskom premijerkom Terezom Mej i nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, koje je ugostio u Beloj kući. Naime, Tramp je sve vreme šetnje po dvorištu Bele kuće držao Mejovu za ruku, što je u javnosti stvorilo utisak velike bliskosti. S druge strane, Tramp se nije rukovao s Angelom Merkel, što je javnost protumačila kao "hladan i distanciran odnos".

foto: Reuters

O čemu će razgovarati?

Očekivano, kamerama neće biti dozvoljen pristup sastanku tako da će suština razgovora ostati sakrivena od javnosti. Ključno pitanje za američku javnost jeste hoće li Tramp izneti pitanje navodnog ruskog mešanja u izborni proces u SAD. Prema saznanjima CNN-a, predsednik SAD-a će se fokusirati na teme o Ukrajini i Siriji. Ovoj teoriji doprinosi i izjava koju je Tramp dao u četvrtak, tokom sastanka sa poljskim predsednikom Andržejom Dudom, kada je rekao da je "moguće da su se Rusi umešali, ali da to niko sa sigurnošću ne zna".

foto: Reuters

Hoće li Tramp otopiti hladne odnose posle Obame?

Odnos Putina sa bivšim predsednikom Barakom Obamom nije bio baš najbolji.

"Lični odnos njih dvojice je veoma loš. Nema šanse da se to poravi, iako su obojica pokušavala", rekao je još 2013. Metju Rojanski, direktor "Vilson centra" za američku spoljnu politiku.

Vrhunac loših odnosa dogodio se 2016. godine na samitu G20 u Kini, kada su fotoreporteri zabeležili razmenu prezrivih pogleda dvojice predsednika.

foto: Profimedia

Obama je tada navodno zapretio Putinu da "prestane da se meša u američku unutrašnju politiku, inače će snositi teške posledice".

Očekuje se da Tramp sa Putinom ima daleko bolji odnos nego Obama, sličniji onom koji je sa ruskim predsednikom gajio još jedan republikanac, Džordž Buš mlađi.

Da li raketa koju je lansirala Severna Koreja utiče na sastanak?

Donald Tramp je zauzeo izrazito oštar stav prema politici koju vodi zvanični Pjongjang. Ipak, to nije uticalo na smirivanje tamošnjeg režima, koji ne odustaje od raketnih proba, od kojih je najskorija izvršena pre četiri dana. Trampov stav prema Severnoj Koreji često je izražen kroz Kinu, koju predsednik SAD čest kritikuje zbog nedovoljno oštre kritike Kim Džong-una.

foto: EPA

Rusija, kao i Kina, deli granicu sa S. Korejom i do sada je branila taj režim od osude i vojne intervencije SAD-a. Lavrov je istakao da Rusija i Kina smatraju neprihvatljivim "svako vojno rešenje" za korejsko poluostrvo.

Kako potezi Pjongjanga prete da zasene G20, ako Tramp pomene Severnu Koreju to može biti ključni pokazatelj kako će izgledati buduća američka politika o ovom važnom pitanju.

Trampova poseta Poljskoj

Donald Tramp je ovacijama dočekan u Varšavi, svega dan pre sastanka sa Putinom. Poljska je zemlja koja gaji snažna antiruska osećanja i politiku, zbog čega se i učlanila u NATO 1999.

Tramp je u Poljskoj upozorio da će SAD "snažno poštovati Član 5", koji garantuje intervenciju u slučaju napada na bilo koju NATO članicu. Na taj način je poslao indirektnu poruku Rusiji, koju Poljska smatra glavno opašnoću po svoj suverenitet.

foto: Reuters

Putin i Rusija gaje negativna osećanja prema NATO. sam ruski predsendik je u junu zapretio da će Rusija "preduzeti mere ukoliko Švedska uđe u Alijansu".

"Shvatićemo to kao još jednu pretnju Rusiji, i radićemo na tome da tu pretnju eliminišemo", poručio je tada Putin.

Kurir.rs/CNN Foto: Reuters

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja