ŠPIJUNSKA AFERA TRESE RUSIJU I AUSTRIJU! LAVROV: Kakva je to megafon diplomatija? Neprijatno sam iznenađen tvrdnjama Beča! KURC: Putin lično da razjasni ovo!
Foto: Reuters / Dmitri Lovetsky

pozvani ambasadori obe zemlje

ŠPIJUNSKA AFERA TRESE RUSIJU I AUSTRIJU! LAVROV: Kakva je to megafon diplomatija? Neprijatno sam iznenađen tvrdnjama Beča! KURC: Putin lično da razjasni ovo!

Planeta -

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov izjavio je da je "neprijatno iznenađen" zato što od zvaničnog Beča nije dobio zahtev za objašnjenje situacije sa penzionisanim austrijskim pukovnikom koji je optužen da je špijunirao za Moskvu.

"Ovo je bilo neprijatno iznenađenje za mene. Do sada je bio običaj da svaka država koja sumnja u dela druge države zatraži objašnjenje u skladu sa pravilima međunarodne komunikacije. Nažalost, u poslednje vreme, naše zapadne kolege ne koriste tradicionalne metode i bonton, već megafonsku diplomatiju. Optužuju nas javno, a onda zahtevaju javna objašnjenja o slučajevima o kojima ne znamo ništa", rekao je Lavrov.

Kako kaže, neopodno je pratiti pravila koja su oblikovala međunarodnu komunikaciju i kaže da će austrijski ambasador u Moskvi biti pozvan na razgovor.

Jedan, u međuvremenu penzionisani, pukovnik austrijske vojske je tokom svog aktivnog službovanja 30 godina špijunirao za Rusiju, tvrde su austrijske vlasti koje su te informacije dobile "od jedne strane obaveštajne službe".

foto: EPA / Mariscal

Istovremeno, MIP Rusije pozvao je na razgovor austrijskog ambasadora u Moskvi Johanesa Ajgnera.

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc i ministar odbrane Mario Kunasek potvrdili su jutros da je državno tužilaštvo pokrenulo istragu o ovom slučaju. Kurc je na vanrednoj konferenciji za medije osudio delovanje Rusije i poručio da ovako nešto nije u redu. On je istakao da ruski predsednik Vladimir Putin treba lično da razjasni ovu stvar.

foto: AP / Visar Kryeziu

"Tako nešto se ne radi i to važi za sve države", naglasio je on i najavio da će ambsador Rusije biti pozvan na razgovor u Ministarstvo inostranih poslova. Kurc je takođe negirao tvrdnje da saradnja austrijskih sa međunarodnim obaveštajnim službama ne funkcioniše.

"Na osnovu otkrivanja ove afere može se videti da smo odlično umreženi", naglasio je on. Kako je preneo TASS, austrijski kancelar rekao je i da "Beč ne planira da povuče ambasadora iz Rusije".

foto: EPA / Christian Bruna

"Ovaj slučaj pokazuje da su i nakon Hladnog rata neutralne države bile meta špijunaže. To pokazuje I koliko je važna dobro funkcionišuća bezbednosna mreža. Za nas je ovo povod da tu mrežu učinimo još tešnjom. Nadležna služba će s tim u vezi izraditi analizu, sa posebnim osvrtom na sajber-odbranu", rekao je ministar odbrane Kunasek.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: Reuters / Dmitri Lovetsky

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track