ŠOK TVRDNJE SA SUĐENJA KRALJU KOKAINA: El Čapo je lično ubijao svojim dijamantskim pištoljem! ODBRANA: On je žrtveno jagnje! Pravi vođa kartela je EL MAJO!
Foto: Profimedia

suđenje najpoznatijem narko-bosu

ŠOK TVRDNJE SA SUĐENJA KRALJU KOKAINA: El Čapo je lično ubijao svojim dijamantskim pištoljem! ODBRANA: On je žrtveno jagnje! Pravi vođa kartela je EL MAJO!

Planeta -

Dok se ceo svet fokusira na mitsko stvorenje El Čapa, pravi krivac je El Majo koji godinama izbegava hapšenje zahvaljujući podmićivanju najviših državnih zvaničnika, tvrdi odbrana meskičkog narko-bosa Hoakina Guzmana, najvećeg nakon Pabla Eskobara.

Odbrana čuvenog kralja kokaina, poznatijeg kao El Čapo, kome je u utorak počelo suđenje u Njujorku, tvrdi da je njihov klijent predmet velike zavere u koju su uključeni mnogi zvaničnici, od američkih agenti za drogu do poslednja dva predsednika Meksika.

Mozak svih operacija kartela Sinaloa zapravo, kako tvrde, Ismael Zambada Garsija, poznat kao El Majo.

Jedan od advokata Džefri Lihtman rekao je da je El Čapo decenijama nepravedno optuživan da je vođa kartela, a da je El Majo taj koji je 20 godina nadgledao pošiljke droge iz Meksika u SAD i koji je više puta u milionima dolara davao mito korumpiranim meksičkim vlastima, kao što su i bivši predsednk Meksika Enrike Penja Nijeto i njegov prethodnik Felipe Kalderon.

"Istina je da El Čapo nije kontrolisao ništa" rekao je on.

Zambada (70) je dugo bio jedan od najbližih El Čapovih saradnika i veruje se da je još uvek U Meksiku, na slobodi. Iako nikada nije uhapšen, El Majo se, pored El Čapa, navodi kao optuženi u istoj optužnici koju su 2009. podneli tužioci u Njujorku.

Zambadini sinovi, Visente Zambada-Niebla i Hesus Rejnaldo Zambada Garsija, nalaze se u privoru u SAD i mogu da se pojave kao svedoci na suđenju.

Tokom uvodne reči poroti je najavljeno da će čuti detalje o tome kako je Guzman delovao poslednjih decenija - uključujući i to kako je pretvorio delove Meksika u prave ratne zone dok se borio protivnicima da bi proširio svoju teritoriju.

Navodi se da je od 1989. do 2014. godine Sinaloa prokrijumčarila 154.626 kilograma kokaina u SAD, ali i heroin, metamfetamin i marihuanu, u vrednosti od 14 milijardi dolara.

Tužilac Fels najavio je da će dokazati kako je Guzman, od slabijeg trgovca marihuanom 70-godina, "procvetao" u vođu moćnog kartela Sinaloa. Fels je rekao da je Guzman, 61, konačno uspostavio odnose sa kolumbijskim kartelima koji su mu omogućili da napravi milijarde dolara u trgovini kokainom.

Kako je rekao, samo iz zaplenjenih pošiljki videće se da je droge bilo toliko da bi mogla dase "napravi po linija bukvalno za svakog stanovnika SAD".

foto: AP / Elizabeth Williams

Pored dokaza za trgovinu drogom,tužilac je naveo i da ima brojne dokaze o nasillju i ubistvima.

"El Čapo je imao svoju privatnu vojsku koja se sastojala od stotina ljudi naoružanih puškama, a on lično je imao pištoljem sa dijamantima, njegovim inicijalima i i pozlaćeni AK-47" izneo je u uvodnoj reči.

Iako mu se ne sudi za ubistva, Fels tvrdi da je El Čapo naredio ili počinio najmanje 33 ubistva. "Videćete dokaze da Guzman povlači okidač", rekao je tužilac poroti.

Kurir.rs / Daily Mail

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track