Najnovije vesti

MAĐARSKA ODBRUSILA BRISELU: Proganjate nas i vodite lov na veštice zato što branimo svoju državu i Evropu od najezde migranata!
Foto: Twitter/@JuditVarga_EU

SASLUŠANJE U EU

MAĐARSKA ODBRUSILA BRISELU: Proganjate nas i vodite lov na veštice zato što branimo svoju državu i Evropu od najezde migranata!

Planeta

BRISEL - Mađarska ministarka pravde Džudit Varga izjavila je da je ministarsko saslušanje EU u istrazi o Mađarskoj u Briselu bilo još jedna faza u "osvetničkoj kampanji promigrantskih snaga".

 

Ona je dodala da je mađarska meta "lova na veštice" već godinu dana zbog insistiranja na odbijanju migranata.

 

"Mađarska vlada je učinila veliki korak napred u odbrani zemlje", rekla je u ponedeljak Varga i navela da je mađarska delegacija na jučerašnjem saslušanju odbacila svaku optužbu i lažnu tvrdnju.

"Razjasnili smo sva pravna pitanja. Odbacili smo dvostruke standarde i još jednom skrenuli pažnju na činjenicu da rezolucija koja se priprema sama po sebi predstavlja kršenje vladavine prava", istakla je Varga.

 

Ministri Evropske unije kritikovali su juče mađarskog premijera Viktora Orbana zbog proširenja restrikcija medijima, sudijama, profesorima, manjinama i grupama za zaštitu prava, što je razlog za zabrinutost zbog slabljenja demokratije u Mađarskoj.

Godinu dana nakon što je Evropski parlament saopštio da Orbanovi potezi donose "jasan rizik od ozbiljnog kršenja suštinskih vrednosti EU", ministri su u Briselu održali prvo zvanično saslušanje o Mađarskoj. Jučerašnje saslušanje održano je u okviru istrage o navodnom nepoštovanju vladavine prava u Mađarskoj, a što bi moglo da dovedo do suspenzije njenog prava glasa u Evropskoj uniji, ukoliko se sve ostale zemlje saglase.

 

Kurir.rs/Tanjug

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...