Najnovije vesti

VOJNI VRH SAD SE ZBOG KORONE ZABARIKADIRAO U BUNKERU ISPOD PLANINE: Ovaj kompleks je najsigurnije mesto na Zemlji
Foto: EPA/JIM LO SCALZO

mreža tunela, vrata od 23 tone...

VOJNI VRH SAD SE ZBOG KORONE ZABARIKADIRAO U BUNKERU ISPOD PLANINE: Ovaj kompleks je najsigurnije mesto na Zemlji

Planeta

Deo Severne komande američke vojske zadužen za nacionalnu bezbednost izolovaće se u bunkeru planine Čejen u Koloradu, u blizini Kolorado Springsa, dok se koronavirus širi po celoj zemlji.

"Kako bismo osigurali da možemo da odbranimo domovinu uprkos ovoj pandemiji, naše zapovedničke i kontrolne ekipe ovde u centru podelile su se u više smena, a delovi našeg tima započeli su s radom iz vazdušne Čejen maunten, stvarajući treći tim na alternativnoj lokaciji", rekao je general vazduhoplovnih snaga Terens O'Šonesi, šef Severnog zapovedništva SAD-a i NORAD-a.

"Naši predani profesionalci iz timova NORAD-a i NORTHCOM-a napustili su svoje domove, oprostili se od svojih porodica i izolovani su od svih kako bi osigurali da mogu svaki dan da stanu u odbranu naše zemlje. To sigurno nije optimalno, ali apsolutno je potrebno i prikladno obzirom na situaciju", dodao je.

Zapovedništvo je preduzelo takve korake kako bi osiguralo da osoblje može svakodnevno da nadzire pandemiju virusa COVID-19 dok se bolest širi svetom i širom zemlje.

foto: EPA/JIM LO SCALZO

"Moja glavna briga bila je, hoćemo li imati prostora u planini za sve koji žele tamo da se usele, a ne smem da otkrijem koga smo sve tamo povukli", kaže O'Šonesi.

NORTHCOM i NORAD zauzimaju 30 odsto prostora kompleksa u Koloradu. Ako se osoblje koje radi u bunkeru razboli, postoji treći tim visokih vojnih zvaničnika koji rade na drugoj tajnoj lokaciji.

foto: EPA/JIM LO SCALZO

Početkom ove nedelje mornarica je zabeležila nekoliko slučajeva zaraze koronom među posadom svojih nosača aviona klase Nimic sa sedištem u Tihom okeanu.

Osoblje NORTHCOM-a i NORAD-a sada je u izolaciji, a oni koji tamo rade verovatno još neko vreme neće videti porodice s obzirom da će borba protiv virusa verovatno trajati mesecima, ako ne i godinama.

foto: EPA/JIM LO SCALZO

"Ovo je maraton, a ne sprint", rekao je general.

Pentagon je rekao da drugim vojnim zvaničnicima neće biti dozvoljeno da uđu u planinski bunker Čejen zbog straha da će se COVID-19 probiti u kompleks gde bi mogao brzo da se proširi.

Najsigurnije mesto na Zemlji

Baza NORAD-a nalazi se iza blindiranih vrata od 23 tone i verovatno je najsigurnije mesto na Zemlji. Radovi na bazi počeli su 1960. kada je u planini probijen niz tunela koji su danas puni visokotehnološke opreme za nadzor i praćenje.

foto: EPA/JIM LO SCALZO

Postrojenje u planini Čejen dovršeno je 8. februara 1966. godine i služi kao sekundarno sedište NORAD-a nakon vazdušne baze Peterson u okrugu El Paso. Bunker se nalazi oko 600 metara ispod planine i može se zapečatiti dvema ogromnim vratima od betona i čelika koja su debljine jednog metra.

Srce kompleksa čini mreža od šest tunela širine do 12 metara i visine tri sprata. Oni povezuju 15 zgrada izrađenih od čeličnih ploča, napravljenih na masivnim oprugama koje apsorbuju šok nuklearne eksplozije ili zemljotresa. Granit i čelik takođe štite elektroniku od razornih elektro-magnetskih impulsa koje proizvode nuklearne eksplozije.

Kurir.rs/24sata.hr

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...