RUSKI NAUČNICI O KORONI: Prognozirali su kada će biti kraj aktivnosti virusa
Foto: Profimedia

kovid-19

RUSKI NAUČNICI O KORONI: Prognozirali su kada će biti kraj aktivnosti virusa

Planeta -

Naučnici očekuju sniženje aktivnosti virusa korona do leta, jer dolazi toplije vreme, što ne pogoduje virusu, rekao je zamenik direktora za inovacije Istraživačkog instituta za epidemiologiju i mikrobiologiju Paster u Sankt Peterburgu Aleksandar Semjonov.

"Sad nam stiže leto, svuda će porasti temperatura, biće povećana insolacija, ultraljubičasto zračenje i slično. Virus korona određeno vreme opstaje u okruženju, ali ne može zauvek. Nadam se da će na leto aktivnost virusa oslabiti. Optimalna temperatura za prenos virusa je od pet do 12 stepeni, upravo ono što sada imamo u evropskom delu Rusije. Takvi uslovi su povoljni za širenje virusa, dok toplota, očigledno, nije", istakao je Semjonov, prenosi Rusija 1.

Prema njegovim rečima, leto još nije nastupilo i nema dovoljno podataka koji bi potvrdili njegove pretpostavke.

"Postoji velika verovatnoća da će se sa koronom desiti isto kao i sa virusom atipične pneumonije, koji je preplašio ceo svet 2003-2004. godine, kada je vladala epidemija SARS-a. I vidite, 17 godina kasnije nestao je bez traga", podseća stručnjak.

Direktor državnog naučnog centra Vektor Rinat Maksutov takođe smatra da postoji nekoliko mogućih scenarija, kada je reč o virusu korona.

"Verovatno će preći u sezonsku bolest, što zači da će se ovaj virus stalno nalaziti među ljudskom populacijom, po analogiji sa drugim virusima korona i gripom, ali, moguće, sa većim brojem teških slučajeva", ističe on.

Kurir.rs/Sputnjik

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track