ŠOK IZ BUNDESVERA! NACISTI UGASILI ELITNU JEDINICU NEMAČKE VOJSKE: Ministarka odbrane mogla da uradi samo jedno! (VIDEO)
Foto: Profimedia

bruka

ŠOK IZ BUNDESVERA! NACISTI UGASILI ELITNU JEDINICU NEMAČKE VOJSKE: Ministarka odbrane mogla da uradi samo jedno! (VIDEO)

Planeta -

Nemačka ministarka odbrane Anegret Kramp-Karenbauer (AKK) raspustiće deo specijalnih oružanih snaga zemlje, Bundesvera i restruktuisati elitnu vojnu diviziju, nakon što je nekim njenim pripadnicima otkriveno da simpatiziraju ekstremizam i radikalnu desnicu.

To su Specijalne snage Bundesvera (KSK) u okviru kojih će AKK, prema rečima Velta, sprovesti strukturne reforme, uključujući potpuno raspuštanje jedne od njihove četiri vojne jedinice.

KSK je deo nemačke vojske od 1996. godine, a grupa se fokusirala na antiterorističke operacije i spasavanje talaca iz neprijateljskih područja. Njeni članovi su služili u Avganistanu i na Balkanu. Ali njene operacije su se odvijale u tajnosti.

Danas je KSK „postala delimično nezavisna“ od komandnog lanca. Ali u proteklih nekoliko godina, delovi KSK bili su izloženi „otrovnom vođstvu, ekstremističkim tendencijama i jednostavnom pristupu oružju“, navodi se u izveštaju nemačkog Ministarstva odbrane.

"BSK ne može nastaviti da postoji u svom trenutnom obliku. Mora se promeniti iznutra i bolje se integrisati u (ostale oružane snage)", piše u izveštaju koji je potpisao AKK.

Kramp-Karenbauer je formirao tim "da bi pokušao da shvati kako se dogodio ekstremizam, zašto se dogodio i šta se u stvari može učiniti", piše DV. Ministar treba da predstavi 50 predloga koji će se odnositi na oko 70 vojnika. Očekuje se da će Markus Kreitmair ostati na mestu glavnog komandanta BSK-a, ali grupa neće učestvovati u vežbama ili međunarodnim misijama dok se ne završi restrukturiranje.

Kurir.rs/Jutarnji.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track