OTKRIVEN OGROMNI DREVNI CRTEŽ MAČKE STAR 2.000 GODINA: Može se videti samo iz vazduha, otkrili ga sasvim slučajno (VIDEO)
Foto: Youtube/Global News

usred pustinje

OTKRIVEN OGROMNI DREVNI CRTEŽ MAČKE STAR 2.000 GODINA: Može se videti samo iz vazduha, otkrili ga sasvim slučajno (VIDEO)

Planeta -

Ogromni geoglif mačke koja se odmara otkriven je u peruanskoj pustinji Naski.

Naska linije, kulturna baština pod zaštitom UNESCO-a, poznate i kao geoglifi, veliki su crteži urezani u kameni teren pustinje, a nastali su pre 2000 godina.

Naučnici veruju da je figura mačke, kao i u slučaju ostalih crteža životinja u pustinji, nastala stvaranjem udubljenja na kamenom terenu pustinje.

Hiljade urezanih linija, raznolikih geometrijskih oblika i velikih biomorfnih likova u obliku majmuna, kolibrija, kondora, guštera, pauka... impozantna su i sasvim nerazjašnjena tajna daleke prošlosti. Moguće ih je videti jedino iz vazduha ili s povišene tačke.

foto: Youtube/Global News

Novootkriveni crtež mačke ostao je neprimećen sve donedavno kada su stručnjaci stvarali planove za izgradnju novog puta koji vodi do vidikovca.

Kada se izgradi, vidikovac će posetiocima omogućiti pogled na ostale geoglife Naske.

"Figura je bila jedva vidljiva i samo što nije nestala, jer se nalazi na prilično strmoj padini koja je sklona prirodnoj eroziji", stoji u saopštenju peruanskog ministarstva kulture.

Inače, geoglif je dugačak oko 37 metara, a očišćen je tokom prošle nedelje.

Džoni Isla, glavni peruanski arheolog za Naska linije, kazao je da je mačka nastala pre kulture naroda Naska, koji je stvorio većinu figura od 200. do 700. godine nove ere.

Kaže da zapravo potiče iz kasne ere kulture Parakasa, koja je trajala od oko 600. godine pre Hrista do 200. godine nove ere u dolinama Činča, Pisko i Ica, južno od Lime.

"Do tog smo saznanja došli upoređujući ikonografije. Primera radi, tekstil iz Parakasa prikazuje ptice, mačke i ljude koji se mogu jednostavno uporediti s ovim geoglifima", rekao je.

Kurir.rs/Index.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track