OKSFORDOVA VAKCINA DELOTVORNA 70 ODSTO: 20.000 dobrovoljaca učestvovalo u ispitivanju, naučnici zadovoljni rezultatima
Foto: AP/Kirsty Wigglesworth

borba protiv pandemije

OKSFORDOVA VAKCINA DELOTVORNA 70 ODSTO: 20.000 dobrovoljaca učestvovalo u ispitivanju, naučnici zadovoljni rezultatima

Planeta -

Vakcina protiv koronavirusa koju je razvio Univerzitet u Oksfordu je učinkovita u 70 odsto slučajeva, kazali su nakon sprovedene treće faze.

Saznanje da je njihova vakcina delotvorna je trijumf, ali i razočaranje u isto vreme s obzirom na to da su Fajzerova i Modernina vakcina pokazale više od 90 odsto učinkovitost.

Iz kompanije Astrazeneka su saopštili da vakcina može imati efikasnost i do 90 odsto bez ozbiljnih nuspojava, prenosi Rojters.

Vakcina je, kako navodi agencija, pokazala efikasnost od 90 odsto kada su dobrovoljci prvo primili pola predviđene doze, a nakon najmanje mesec dana i punu dozu.

Drugi režim doziranja pokazao je efikasnost od 62 odsto kada bi dobrovoljci primili dve pune doze u razmaku od najmanje mesec dana, i kombinovana analiza je pokazala efikasnost od 70 odsto.

Ukoliko regulatori odobre ovu Oksfordovu vakcinu, ona će bez obzira na manju učinkovitost ipak imati značajnu ulogu u suzbijanju pandemije u svetu. Njihove doze su mnogo jeftinije i lakše za čuvanje i distribuciju od drugih.

Oksfordski istraživači su izveli uobičajeno decenijski proces razvoja vakcine za otprilike 10 meseci.

Vlada Velike Britanije je unapred naručila 100 miliona doza njihove vakcine, što je dovoljno za imunizaciju 50 miliona ljudi. Oni planiraju da pokrenu neviđenu kampanju imunizacije, nešto što će biti masovnije i od godišnjih programa vakcinisanja protiv gripa i vakcinisanja dece.

Ova vakcina bi trebalo najviše da pomogne onima koji žive u siromašnijim državama zbog toga što je mnogo jeftinija od drugih vakcina, a i Moderninu i Fajzerovu vakcinu su uglavnom već rezervisale samo bogatije zemlje.

BBC prenosi da je u ispitivanju učestvovalo 20.000 dobrovoljaca, pola u Velikoj Britaniji, a ostatak u Brazilu.

Registrovano je 30 slučajeva oboljevanja od Kovida-19 kod onih koji su primili duplu dozu vakcine i 101 slučaj kod onih kojima je dat placebo.

"Zaista smo zadovoljni rezultatima", kazao je profesor Endru Polard, vodeći naučnik na ispitivanju.

Kurir.rs/BBC/Klix.ba

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track