POSLE MASAKRA U KOLORADU, KAMALA HARIS NEMA STAV O KONTROLI ORUŽJA: Evo zašto su vlasnici jurišnih pušaka u SAD bezbedni! VIDEO
Foto: EPA/BRENDAN DAVIS, Profimedia

licemerno

POSLE MASAKRA U KOLORADU, KAMALA HARIS NEMA STAV O KONTROLI ORUŽJA: Evo zašto su vlasnici jurišnih pušaka u SAD bezbedni! VIDEO

Planeta -

Dok je Bajdenova administracija krenula u kampanju za uvođenje kontrole oružja, potpredsednica Kamala Haris insistira da niko "ne dolazi za po vaše oružje", što je poruka upućena vlasnicima jurišnog naoružanja. Da li će Harisovoj koja je tvrdila prvo suprotno neko poverovati?

U razgovoru za CBS Njuz u sredu, Harisova je pozvala Kongres da donese par zakona koji bi pojačali proveru prošlosti za kupovinu oružja. Predloge zakona nedavno je usvojio Dom koji kontrolišu demokrate, ali im je potrebna većina od 60 glasova u Senatu. Uz kontrolu nad senatom podeljenim između demokrata i republikanaca, malo je verovatno da će oni proći, čak i posle dve masovne pucnjave visokog profila u protekle dve nedelje.

Harisova je iskritikovala republikance koji izjednačavaju kontrolu oružja sa "rešavanjem Drugog amandmana", govoreći im da "prestanu da guraju lažni izbor da to znači da svi pokušavaju da dođu po vaše oružje, to nije ono o čemu pričamo".Njen apel posle poziva predsednika Bajdena za "zdravim razumom" kada se rado o zakonima o oružju, pozivom koji je uputio u utorak, jedan dan nakon što se desio masakr u Koloradu .

Međutim, vlasnike oružja i zagovornike Drugog amandmana verovatno neće zavarati njeno obećanje da im neće "doći po oružje". Kao prvo, Bajden se izričito zarekao na predizbornoj kampanji da će Ameriku osloboditi "jurišnog oružja", što su demokrate pripisale stotinama oružja, od određenih pušaka do pištolja do sveprisutne puške AR-15. Upitan 2019. od strane CNN da li će "administracija Bajdena ... doći po moje oružje?" Bajden je odgovorio: "Bingo, u pravu si ako imaš jurišno oružje ... trebalo bi da bude ilegalno, tačka."

Njegov plan da "okonča našu epidemiju oružanog nasilja" uključuje obećanja o zabrani prodaje ovog oružja ponovnim uspostavljanjem zakona iz Klintonove ere, registraciji svih postojećih oružja u saveznu bazu podataka, sprovođenju obavezne šeme otkupa i zabrani celokupnog oružja na mreži prodaja. Međutim, ove akcije su u nadležnosti Kongresa i Bajden može da insistira na njima koliko god želi, ali na kraju neće proći bez republikanskih glasova u Senatu.

I Bajden i Harisova su toga svesni, otuda i njihove molbe senatorima. Biden može preduzeti izvršne mere, a sekretar za štampu Džen Psaki rekla je u utorak da "razmatra niz" izvršnih naloga, ali njihov opseg je daleko ograničeniji i privremeniji od bilo kojih zakona koje je usvojio Kongres.

Ipak, pre nego što je bila potpredsednica, Harisova je tokom sopstvene predsedničke kampanje najavila da neće čekati da Kongres deluje. Uverila je 2019. da će zabraniti uvoz pušaka u stilu AR-15, narediti "skoro univerzalne provere pozadine", primeniti obavezne otkupe i učiniti proizvođače oružja krivično odgovornim za masovna pucnja, po izvršnom nalogu ako je potrebno i u roku od prvih 100 dana na funkciji. Kada je Biden tokom debate naglasio da ona "nema ustavna ovlašćenja" da to učini, Harisova je odgovorila: "Hej Džo, umesto da kaže" Ne, ne možemo ", recimo" Da, možemo ".

Bivši predsednik Barak Obama je u vreme svoj mandata pokušao da progura te zakone, ali iako su demokrate imale većinu u Senatu to nije bilo dovoljno za izglasavanje. Obama je tada pokušao da stvar reši izvršnim uredbama, ali bezuspešno.

Baden i Harisova možda imaju svaku nameru da izbace ovo oružje s ulice, ali ako zanemaruju drmanje Kongresa na prelaznim izborima sledeće godine, vlasnici oružja i entuzijasti za sada su na sigurnom.

Kurir.rs/RT

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track