Najnovije vesti

PROCURELI DOKUMENTI OTKRIVAJU SKANDAL: Kako je lažiran hemijski napad na Dumu! Ovo je bio povod da se napadnu Asadove snage VIDEO
Foto: AP/EPA/Youtube

SKANDAL o kome se malo priča

PROCURELI DOKUMENTI OTKRIVAJU SKANDAL: Kako je lažiran hemijski napad na Dumu! Ovo je bio povod da se napadnu Asadove snage VIDEO

Planeta

U jeku novih optužbi međunarodne Organizacije za zabranu upotrebe hemijskog oružja (OPCW) da je sirijsko ratno vazduhoplovstvo upotrebilo hlor u napadu na grad Sarakeb 2018. godine, valja istaći pisanje novinara Arona Matea koji je utvrdio da je ta organizacija već jednom lagala o navodnom hemijskom napadu na Dumu, takođe, 2018. godine.

Naime, Mate je preneo zaključke inspektora OPCW-a, Ijana Hendersona, koji je radom na terenu utvrdio da se cilindri hlora, koji su navodno izbačeni iz aviona, zapravo ručno postavljeni na određenu lokaciju u Dumi. Vikiliks je takođe objavio procurele dokumente o tome.

Pošto je Duma tada bila pod kontrolom Džaih al islama, grupe povezane sa Al Kaidom koja se borila protiv sirijske vlade, to bi moglo da znači da snage Bašara al Asada nisu mogle da budu odgovorne za smrt civila. Međutim, zvanični izveštaj OPCW je pokazao drugačije zaključke i to je dovelo do udruženog bombardovanja Sirije od strane Amerike, Velike Britanije i Francuske.

Odmah nakon što je Henderson objavio svoj izveštaj, OPCW i druge institucije su pokušale da opovrgnu njegove tvrdnje i da podriju njegov kredibilitet, prenosi portal Grayzone project.

Iako je direktor OPCW, Fernando Arijas, poručio da Henderson nije član istražnog tima u Dumi i da je "igrao veoma malu ulogu", komunikacija između te organizacije i istražnog tima pokazuje da to nije bilo tačno.

Henderson je bio član tima, a sama OPCW je potpisala predlog kojim je on upuićen da vodi nekoliko završih poseta u Dumi. Osim toga, Henderson je jasno dobio instrukcije da poseti dve lokacije na kojima se dogodio navodni hemijski napad, odnosno, gde su pronađeni cilindri, kao i bolnicu. Kako se navodi, Arijas je umanjio i ulogu još jednog inspektora koji je takođe bio uključen u istragu.

Deo procurelih dokumenata pokazuju da je OPCW htela da ućutka i manipuliše dokazima, posebno one do kojih je došao Henderson koji je tvrdio da su cilindri sa gasom ručno postavljeni, odnosno, da je cela situacija inscenirana sa zemlje, najverovatnije u organizaciji militanata koji su u to vreme kontrolisali Dumu.

Drugi inspektor, označen samo kao Inspektor B, protestovao je zbog cenzure kritičnih dokaza i toksikoloških izveštaja i izjava svedoka. Kako bi im umanjio kredibilitet, Arijas je dvojicu inspektora označio kao učesnike koji su imali sporedne uloge u istrazi.

Podsetimo, OPCW je u izveštaju naveo da su snage sirijskog predsednika Bašara al Asada bacile bombe sarina i hlora 2017. godine na severu Sirije.

Uprkos oštrim prigovorima Sirije i njenih saveznika, uključujući Moskvu, većina od 193 države članice OPCW je 2018. godine odobrila organizaciji da odredi počinioca hemijskog napada, a ne samo da dokumentuje upotrebu takvog oružja.

Sirijska vlada negira bilo kakvu umešanost u hemijske napade, tvrdeći da je sve svoje zalihe hemijskog oružja stavila pod međunarodni nadzor prema sporazumu postignutom 2013. godine.

Kurir.rs

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...