PRESTANITE DA NAS KLEVETATE: Peking osudio izjavu lidera G7, poručio im da se ne mešaju u unutrašnja pitanja Kine
Foto: EPA/ALEX PLAVEVSKI

ne mešajte se

PRESTANITE DA NAS KLEVETATE: Peking osudio izjavu lidera G7, poručio im da se ne mešaju u unutrašnja pitanja Kine

Planeta -

Kina je danas osudila zajedničku izjavu čelnika G7 ocenivši da je reč o mešanju u njena unutrašnja pitanja i pozvala ovu grupu da prestane klevetati Kinu.

Lideri G7 su u nedelju, na sastanku u Velikoj Britaniji, zatražili da Kina unapredi stanje ljudska prava u pretežno muslimanskoj regiji Sinđijang, pozvali da se u Hongkongu zadrži visok stepen autonomije i istakli značaj mira i stabilnosti na Tajvanu.

Kineska ambasada u Londonu je izrazila veliko nezadovoljstvo i oštro se usprotivila spominjanju Sinđijanga, Hongkonga i Tajvana, ističući da su navedene "iskrivljene činjenice i prikazane zlokobne namere nekoliko zemalja, kao što su SAD", preneo je Rojters.

U saopštenju kineske ambasade u Londonu se ukazuje da bi u jeku pandemije koronavirusa i globalnog ekonomskog usporavanja, bilo korisnije da se promoviše međunarodna saradnja, umesto što se veštački izazivaju konfrontacije i podele.

"Nedozvoljeno je mešanje u unutrašnja pitanja Kine i niko ne sme da kleveta Kinu i da ugrožava njene interese. Odlučno ćemo braniti naš nacionalni suverenitet, bezbednost i interese i suprotstaviti se svakoj nepravdi i napadima", navodi se u saopštenju ambasade Kine u Londonu.

Savetnik Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan ocenio je da je izjava G7 značajan pomak za grupu jer su se čelnici okupili oko potrebe da se "suprotstave i nadmeću" s Kinom u izazovima koji se kreću od zaštite demokratije do tehnološke trke.

"Pozivamo Sjedinjene Države i ostale članice G7 da poštuju činjenice, razumeu situaciju, prestanu da klevetaju Kinu, prestanu da se mešaju u kineska unutrašnja pitanja i prestanu da štete kineskim interesima", navela je ambasada.

Kurir.rs/Agencije

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track