BRITANIJA GORI, A BORIS SE ČEŠLJA Džonson: Ne brine me manjak radnika, rast cena hrane i gasa!Sve će se brzo rešiti
Foto: Shutterstock

Čeka nevidljivu ruku

BRITANIJA GORI, A BORIS SE ČEŠLJA Džonson: Ne brine me manjak radnika, rast cena hrane i gasa!Sve će se brzo rešiti

Planeta -

Britanski premijer Boris Džonson saopštio je javno da nije zabrinut zbog trenutnog nedostatka radnika u zemlji, rasta cena hrane i energenata, jer je kako je rekao uveren da će se snabdevanje u trgovinskim lancima jako brzo rešiti i sve izregulisati.

Boris Džonson je priznao da se britanska ekonomija suočava sa tenzijama i raznim pritiscima, posle krize koju je izazvala pandemija Kovid-19, ali prema njemu ekonomija se kreće u novom smeru, jer britanske kompanije i preduzeća su počele britanskim radnciima da isplaćuju veće plate, a ne da se oslanjaju na manje plaćene emigrante, kao jaftinu radnu snagu.

Boris Džonson
foto: EPA / Andy Rain

Ovako optimisitčan Boris Džonson bio je u intervjuu za BBC u kome je pokušao da uveri Britance da će njegova vlada pomoći svima uz pomoć programa koje su smislili.

Džonson je rekao da ga inflacija ne brine, jer veruje da zaliha ima toliko dovoljno da se zadovolji potražnja.

S druge strane Džonson je demantovao da će u Britaniji doći do krize zbog nedostatka vozača kamiona, što ometa isporuku goriva pumpama, zbog čega je vojska pokrenula operaciju "Eskalin" u kojoj ze angažovano 200 vojnika da gorivom snabdeju Lodnon i okolinu, kao i jugozapadnu Englesku.

S druge strane industrijalci upozoravaju da se Britanija posle izlazska iz EU suočava sa nedostatkom kvalifikovanih radnika i pandemijom Kovid-19, Džonson je uveren da je zemlja na prekretnici i da će sve probleme u snabdevanju rešiti bitanska logistika.

S druge strane Velika Britanija, koja se suočava sa poteškoćama u snabdevanju gorivom benzinskih pumpi zbog nedostatka vozača cisterni, uspela je da odobri samo 127 od 300 hitnih viza koje se nude vozačima iz inostranstva.

Prema sindikalnim procenama koje je preneo BBC, trenutno u Velikoj Britaniji nedostaje 90.000 vozača kamiona. Postoji nekoliko razloga za to, uključujući pandemiju korone, Bregzit i starenje radne snage. Nedostatak vozača izazvao je uska grla u lancima snabdevanja poslednjih meseci. Povremeno su neke police u prodavnicama bile prazne, a na benzinskim pumpama ponestaje goriva. Trgovci su posebno zabrinuti kako će biti sa snabdevanjem tokom praznika.

Ali Džonsona to baš i ne brine:

„Božić će ove godine biti znatno bolji nego prošle godine“, rekao je on, podsećajući na prošlogodišnje praznike obeležene pandemijom kovide-19.

"Mislim da u ovoj zemlji imamo veoma pouzdane lance snabdevanja."

Kurir.rs/A.M./24ur

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track