ŠEFICA ZELENIH NEĆE SEVERNI TOK 2: Ne smemo dozvoliti Rusima da nas ucenjuju
Foto: EPA/ Andreas Gora / POOL

gasna kriza

ŠEFICA ZELENIH NEĆE SEVERNI TOK 2: Ne smemo dozvoliti Rusima da nas ucenjuju

Planeta -

Šefica stranke koja pregovara o formiranju nove vlade Nemačke, oglasila se povodom velikog projekta.

Šefica nemačkih Zelenih Analena Berbok izjasnila se protiv izdavanja dozvole za Severni tok 2 i optužila Rusiju da igraju poker sa cenama gasa.

Ne smemo dozvoliti da nas ucenjuju, poručila je liderka stranke koja pregovara o formiranju nove nemačke vlade nakon izbora 26. septembra.

Severni tok 2 je gasovod dug 1200 kilometara i namenjen prevozu gasa iz Rusije u Nemačku. Nemačka agencija trenutno razmatra zahtev za izdavanje odobrenja za rad.

Kako prenosi Špigel, Analena Berbok je protiv, jer prema pravilima EU-a, proizvodnja gasa i transport gasa moraju da budu odvojeni. Sve dok se radi o istoj firmi, dozvola za rad ne može se izdati, smatra nemačka političarka.

Rusija pritiska Nemačku da što pre izda potrebne dozvole, kako bi se gasna kriza u Evropi stabilisala.

Ruski ambasador Nemačkoj Sergej Nečajev rekao je da očekuje da će i nova vlada podržati Severni tok 2, piše Jutarnji list.

"Projekat odgovara interesima nemačke ekonomije i stanovništva i garantuje energetsku sigurnost", rekao je Nečajev za Berliner Cajtung i dodao da gasovod nije sredstvo političkog pritiska već dobar posao za sve.

Rusija je u ponedeljak saopštila da je gasovod završen i da je jedna cev već napunjena tehničkim gasom.

Njemačka ima rok do 8. januara da odluči o izdavanju dozvole. Ako nemačke vlasti odluku donesu ranije, to će biti bolje za krajnjeg korisnika, rekao je ruski ambasador pri EU Vladimir Čičov.

Nemačka agencija dpa to je protumačila kao pritisak Rusije na Berlin.

Cene gasa rastu u EU i političari i neki stručnjaci za to krive Rusiju i smatraju da Moskva koristi svoj monopol u Gaspromu kako bi se smanjila isporuka gasa i tako isposlovalo brže puštanje u promet Severnog toga 2.

I Britanci optužuju Rusiju za rast cene gasa. "Trenutni rast cena gasa nema nikakve veze sa raspoloživom količinom gasa. To je geopolitički potez Rusije", rekao je državni serketar Velike Britanije Teodor Egnju.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track