REDAK PRIZOR: Dok Severna Koreja testira projektile, jedno od najmoćnijih oružja američke mornarice osvanulo u luci na Guamu
Foto: Printscreen/YouTube

tenzije na indopacifiku

REDAK PRIZOR: Dok Severna Koreja testira projektile, jedno od najmoćnijih oružja američke mornarice osvanulo u luci na Guamu

Planeta -

Jedno od najmoćnijih oružja u arsenalu američke mornarice tokom vikenda pojavilo se u luci Guam, šaljući poruku saveznicima i neprijateljima usred rastućih tenzija na Indo-Pacifiku, kažu analitičari.

USS Nevada, podmornica na nuklearni pogon klase Ohajo koja nosi 20 balističkih projektila Trozubac i desetine nuklearnih bojevih glava, izronila je u subotu u bazi mornarice na teritoriji američkog ostrva u Pacifiku. To je prva poseta podmornice sa balističkim projektilima - koja se ponekad naziva i "bumer" Guamu od 2016. i tek druga najavljena poseta od 1980ih.

"Poseta luci jača saradnju između Sjedinjenih Država i saveznika u regionu, demonstrirajući američku sposobnost, fleksibilnost, spremnost i stalnu posvećenost regionalnoj bezbednosti i stabilnosti Indo-Pacifika“, navodi se u saopštenju američke mornarice.

Kretanje 14 bumera u floti američke mornarice obično je strogo čuvana tajna. Nuklearna energija znači da podmornice mogu da ostanu pod vodom mesecima, zavisno od količine zaliha za posedu od preko 150 mornara.

Mornarica navodi da podmornice klase Ohajo ostaju u proseku 77 dana na moru pre nego što provedu oko mesec dana u luci radi održavanja i dopunjavanja.

Retki su oni koji su uspeli da fotografišu ove podmornice van njihovih matičnih luka Bangor, Vašington, i Kings Bej, Džordžija. Tajanstvenost koja okružuje ove podmornice sa balističkim projektilima čini ih "najvažnijim delom nuklearne trijade za preživljavanje“, koji takođe uključuje silo-balističke rakete na kopnu SAD i nuklearne bombardere poput B-2 i B-52.

Međutim, rastuće tenzije između SAD i Kine oko statusa Tajvana kao i nuklearne probe Severne Koreje podstakle su Vašington da poentira svojom podmornicom sa balističkim raketama kakvu nemaju ni Pjongjang ni Peking.

"To šalje poruku – namerno ili ne: Možemo da parkiramo stotinak nuklearnih bojevih glava na vaš prag, a vi to nećete ni znati, niti ćete moći mnogo da uradite povodom toga. A obrnuto nije tačno i neće biti neko vreme“, rekao je CNN Tomas Šugart, bivši kapetan podmornice američke mornarice, a sada analitičar u Centru za novu američku bezbednost.

Severnokorejski program balističkih podmornica je u povoju, a kineska flota od šest podmornica sa balističkim projektilima je manja od američke mornarice. Uz to, kineske podmornice sa balističkim projektilima nemaju sposobnosti američkih bumera, kažu stručnjaci iz Centra za strateške i međunarodne studije.

Prisustvo USS Nevada u regionu predstavlja još jednu priliku, kaže Alesio Patalano, profesor rata i strategije na Kings koledžu u Londonu. "Prisustvo ove vrste plovila - posebno na obuci i vežbama - prilika je da naučite kako da lovite brodove drugih aktera u regionu," rekao je on.

"Severna Koreja nastavlja sa razvojem takve vrste platforme, a Kina ih već nudi. Usavršavanje veština za njihovo praćenje je jednako važno kao i njihovo postavljanje kao strateško sredstvo odvraćanja“, rekao je on.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track