POSLE DVA MESECA ISPLIVALA FOTOGRAFIJA Da li je ovo zaista olupina britanskog F-35 posle vađenja iz mora?!
Foto: YT Screenshot/Navy Lookout

mediteran

POSLE DVA MESECA ISPLIVALA FOTOGRAFIJA Da li je ovo zaista olupina britanskog F-35 posle vađenja iz mora?!

Planeta -

Sedamnaesti novembar 2021. godine ostao je zapisan crnim slovima u istoriji britanski flote, kada se lovac pete generacije F-35B koji je ukrcan na jedini nosač aviona "Kraljica Elizabeta" srušio u Mediteranu prilikom trenažnog leta.

Naime, kako je prikazano tad na snimku koji je isplivao na društvenim mrežama, F-35 se srušio odmah po poletanju sa nosača aviona, a predpostavlja se da je u pitanju bio otkaz motora.

Naime, o toj priči viđše nedelja raspredale su se bajke i mitovi kako za olupinom jure ruske i britanske podmornice kojo će pre do olupine vredne 100 miliona funti.

A onda nešto više od dva meseca od pada ponovo na društvenim mrežama isplivala je slika za koju se tvrdi da je u pitanju upravo britanski F-35 pošto je olupina izvađena iz dubine mora.

Borbeni avion F-35B koji pripada kraljevskoj mornarici srušio se dana u Sredozemno more tokom rutinskog leta, a pilot se katapultirao, javlja RT.

Kako navodi ovaj mediji to je prvi incident koji se veže za britanski nosač aviona "Kraljica Elizabeta R08", koji je trenutno ponos kraljevske mornarice.

Vest o padu F-35B potvrdilo je britansko ministarstvo odbrane, koje je navelo da je avion pao tokom rutinskog leta i da se pilot katapultirao i da je bezbedno vraćen na nosać aviona, kao i da je pokrenuta istraga o padu ovgo brobenog aviona. Ministarstvo odbrane je saopštilo da bi "u ovom trenutku bilo neprikladno davati dalje komentare".

Ranije u novembru, Velika Britanija je preuzela tri F-35, po ceni od 100 miliona funti po komadu, čime je ukupan broj dostigao 24 letelice. Britanska vlada je naručila još šest aviona, koji treba da stignu sledeće godine, a sedam 2023. sa ciljem da do 2025. ima 48 aktivnih F-35.

Britanski nosač aviona nedavno se vrario u Evropi iz posete Singapuru. Na brodu je bilo ukrcano osam britanskih i 10 američkih F-35

Ministarstvo odbrane još nije pronašlo avion koji je učestvovao u incidentu u sredu, za koji se veruje da se srušio u more u 10 sati po lokalnom vremenu, a da nijedna druga letelica nije učestvovala u incidentu. Uprkos pokretanju istrage, svi preostali F-35 i trenažni letovi se nastavljaju bez prekida.

Dan kasnije 18. novembra britanska kraljevska mornarica poslala je podmornice u Mediteran kako bi sprečila Rusiju da se dokopa tajne stelt tehnologije, nakon što je na dnu mora završio avion F-35! Pilot aviona se usled tehničkog kvara katapultirao neposredno posle poletanja sa nosača aviona "Kraljica Elizabeta".

Tajna tehnologija

Letelica vredna više desetina miliona dolara završila je na dnu mora u međunarodnim vodama, a u Londonu su procenili da olupina ne sme da završi u ruskim rukama. Avion koji se srušio jedan je od osam britanskih F-35, koliko se nalazi na nosaču aviona "Kraljica Elizabeta", objavio je Dejli mejl.

Ovo je prvi put da avion opremljen najsavremenijim uređajima završi u međunarodnim vodama. Rusiji i Kini svakako su interesantni tehnologija, kao i radari poslednje generacije i brojni senzori kojima je letelica opremljena, a pomoću kojih u stelt tehnologiji može da leti nad neprijateljskom teritorijom supersoničnom brzinom.

Kao najnapredniji i najskuplji avion britanskog ratnog vazduhoplovstva (RAF), jednosed može da sleti vertikalno i potrebna mu je kratka pista da bi poleteo.

Avion je prvi koji je Britanija izgubila i incident je prva "nezgoda" u floti RAFovih F-35B.

Problemi sa F-35

Peta generacija borbenih aviona ima najskuplji oružani sistem na svetu, ali uprkos tome, ovi avioni imaju čitav niz problema zbog kojih su troškovi njihove proizvodnje konstantno u porastu.

Strahuje se da postoje nedostaci u tehničkim sistemima zbog čega ovi avioni ne funkcionišu kako treba.

Takođe se strahuje da je softverski sistem letelice podložan sajber napadu, a Britanci se žale da ne mogu da ga nezavisno testiraju.

U pokaznoj vežbi 2015. ovaj vrhunski avion porazila je letelica starije generacije F-16 koja je dizajnirana još 1970ih.

Pentagonovi testovi pronašli su 2020. čak 276 falinki i mana u borbenom sistemu aviona, uključujući preterano vibriranje 25-milimetarskih topova i probleme sa VR kacigom pilota.

Uz to, tu su i problemi pregrevanja, preteranog trošenja komponenti i ranjivosti na paljbu.

Amerikanci su nekoliko aviona prizemljili zbog problema sa kiseonikom.

Kurir.rs/A.M.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track