RUSKA INVAZIJA ZA VREME OLIMPIJADE: Sumorno upozorenje Blinkena dok Moskva šalje još vojnika duž ukrajinske granice
Foto: Gertrud Zach / UPI / Profimedia

kriza na istoku

RUSKA INVAZIJA ZA VREME OLIMPIJADE: Sumorno upozorenje Blinkena dok Moskva šalje još vojnika duž ukrajinske granice

Planeta -

Rusija je rasporedila još trupa duž svoje granice sa Ukrajinom i mogla bi da krene u napad tokom trajanja Zimskih olimpijskih igara, rekao je američki državni sekretar Entoni Blinken.

Blinken je rekao da Vašington nastavlja da smanjuje broj osoblja svoje ambasade u Ukrajini i pozvao je američke državljane u zemlji da je momentalno napuste.

"Jednostavno rečeno, vidimo uznemirujuće znake ruske eskalacije, uključujući nove trupe koje stižu na granicu sa Ukrajinom", rekao je Blinken u Melburnu.

Ranije danas američki predsednik Džo Bajden takođe je pozvao Amerikance da što pre napuste zemlju, ocenivši da situacija "može brzo da postane haotična" i upozorivši ih da ih američka vojska neće vaditi iz zemlje zbog rizika da ne pokrene svetski rat.

"Nije da imamo posla sa terorističkom organizacijom. Imamo posla sa jednom od najvećih vojski na svetu. Ako Amerikanci i Rusi krenu da pucaju jedni na truge, to je svetski rat", rekao je Bajden.

Bajdenovo upozorenje usledilo je nakon što je još 130 tona američkog oružja uključujući protivtenkovske projektile Džavelin stiglo u Ukrajinu.

Dok i Rusija i Ukrajina organizuju vojne vežbe - a Britanci čak tvde da Kremlj planira nuklearnu vojnu vežbu - svetski lideri se nadaju da će diplomatija prevladati. Jedan diplomatski izvor rekao je Dejli mejlu da obaveštajna zajednica ne veruje da Putin planira da izvrši invaziju na Ukrjainu ali da traži način da se izvuče neukaljanog obraza.

Bivši predsednik SAD Donald Tramp ocenio je da veruje da ako je Putin "dovoljno budalast da uđe u to, istovremeno je dovoljno pametan da ne uradi ništa što bi negativno uticalo na američke državljane".

ZOI u Kini traju do 20. februara.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track