GDE JE KINA U UKRAJINSKOM LONCU? Kriza predstavlja dilemu za ovu državu, ali i priliku
Foto: Shutterstock

analiza

GDE JE KINA U UKRAJINSKOM LONCU? Kriza predstavlja dilemu za ovu državu, ali i priliku

Planeta -

Kriza koja se razvija u Ukrajini predstavlja diplomatsku dilemu za Kinu, ali takođe nudi priliku za Peking, jer će administracija Džoa Bajdena verovatno nastaviti da bude ometana od strane Rusije uoči američkih parlamentarnih izbora kasnije ove godine.

Pozicija Kine u ovoj rundi sukoba Rusija protiv Zapada je pod posebnom lupom nakon što je Si Đinping dogovorio sa svojim ruskim kolegom Vladimirom Putinom 4. februara da u njihovim bilateralnim odnosima neće biti ''zabranjene'' oblasti saradnje, piše britanski Gardijan.

Poslednjih nekoliko dana, dok je kriza u Ukrajini dominirala međunarodnim naslovima, kineski analitičari su raspravljali o izboru politike zemlje.

Dok tvrdolinijaši zagovaraju prorusku spoljnu politiku, drugi misle da bi Peking trebalo da iskoristi ovu krizu kako bi zaštitio veze sa Vašingtonom.

-Kina na kraju želi dobre odnose sa SAD, rekao je Vang Hijao, predsednik Centra za Kinu i globalizaciju, istraživačkog centra sa sedištem u Pekingu, koji takođe savetuje vladu.

-Istina je da su Peking i Moskva obećali bližu saradnju, jer obe zemlje imaju slične zabrinutosti oko spoljne umešanosti u sopstvena bezbednosna pitanja, rekao je Vang, dodajući da Kina vidi neke paralele u širenju NATO-a na istok sa sopstvenim zabrinutostima koje se odnose na Južno kinesko more.

Vašington i njegovi saveznici, međutim, ne podržavaju pretenzije Pekinga na veći deo Južnog kineskog mora.

Dr Ju Jie, viša naučna saradnica za Kinu u Četam hausu, rekla je da kriza naglašava ''lepljivu tačku'' u odnosima Pekinga i Moskve nakon velikog ulaganja Sija u nju.

-Kina se mnogo nada da će Rusija ponuditi punu diplomatsku podršku raznim globalnim inicijativama Pekinga u okviru mnoštva platformi koje predvode UN, ali trenutni potez Moskve je učinio kineske želje još problematičnijim.

Ju je takođe istakla da neki stratezi u Pekingu sada pozitivno gledaju na ovu situaciju jer je Bajdenova administracija ometena, i kao rezultat toga verovatno će imati manje energije i resursa da se suprotstavi rastućem uticaju Kine u Indo-Pacifiku – barem pre parlamentarnih izbora u SAD u novembru ove godine.

Do sada je stav Kine o ruskom potezu prema Ukrajini bio jasan: Peking ne podržava agresiju Moskve. Najviši kineski diplomata Vang Ji pokušao je da razjasni ovaj stav tokom vikenda.

-Suverenitet, nezavisnost i teritorijalni integritet bilo koje zemlje treba da se poštuju i čuvaju, rekao je Vang na Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji.

-Ukrajina nije izuzetak, smatra on.

Naizgled, odgovor Kine odgovara diplomatskim doktrinama koje je dugo zagovarala na međunarodnom nivou.

U velikom govoru povodom 60. godišnjice pokretanja Pet načela mirnog suživota 28. juna 2014. godine, Si je ponovio "uzajamnu ne-agresiju i međusobno nemešanje u unutrašnje stvari".

Ipak, analitičari ističu Vangovo insistiranje na poštovanju ''legitimnih bezbednosnih zabrinutosti svih zemalja'', kako je ranije u utorak rekao Antoniju Blinkenu, američkom državnom sekretaru.

Kažu da je to jasan pokazatelj simpatija Pekinga prema stavu Moskve o uticaju NATO-a na istok.

Kritičari takođe ukazuju na stav Kine o Rusiji 2014. godine, kada je Moskva anektirala Krim.

Nekoliko meseci pre Sijevog junskog govora te godine, Kina je bila uzdržana na glasanju na Generalnoj skupštini UN o rezoluciji koja je obeshrabrila akciju Rusije.

Iz perspektive Kine, kriza u Ukrajini nije tako jasna. Dok Si i Putin pokazuju bratski odnos, Peking takođe uživa prijateljske veze sa Kijevom, a Ukrajina nudi komercijalnu priliku za Sijevu ambicioznu ekonomsku inicijativu ''Pojas i put''.

Trgovina Ukrajine sa Kinom u 2020. godini iznosila je 15,42 milijarde dolara (11,37 milijardi funti). Kina je najveći trgovinski partner Ukrajine.

Kineska ambasada u Kijevu rekla je svojim građanima i kompanijama da se uzdrže od putovanja u ''područja u kojima je situacija nestabilna''.

Ambasada je takođe savetovala kineskim građanima koji žive u Ukrajini da se opskrbe dnevnim potrepštinama kao što su hrana i voda za piće.

Ambasada je za ovaj hitan savet navela ''značajne promene'' situacije u istočnoj Ukrajini.

Ukrajinska ambasada u Pekingu je u utorak ujutru objavila saopštenje na kineskom jeziku na društvenoj mreži te zemlje Veibo, osuđujući čin Rusije i optužujući Moskvu da ''ozbiljno krši osnovne principe međunarodnog prava''.

Ta objava ubrzo je postala "top tema" na Veibu, a nakon nje i tema "Ukrajina". Hešteg 'Ukraine issues statement' na Veibu je u utorak pregledan više od 300 miliona puta. A usledio je i više od 20.000 komentara.

Viši savetnik bivšeg predsednika SAD Baraka Obame i visokih funkcionera Bele kuće, Rajan Has uočava priliku da Vašington "(izoštri) izbore Pekinga" u ovoj krizi.

-To ne znači ustupke ili ublažavanje pristupa NRK-u (Narodnoj Republici Kini), napisao je na Tviteru.

-Naprotiv, to zahteva od Pekinga da vidi otvoren put za manje neprijateljske odnose sa zapadom i značajne rizike da bude povezan sa nepromišljenošću Rusije, dodaje.

Kurir.rs

Bonus video:

01:15

Bajden otkriva šta je sve sankcionisano Rusiji

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track