U BORBAMA KOD HARKOVA POGINUO RUSKI GENERAL VITALIJ GERASIMOV?! Ukrajinci likuju, Rusi ćute! Komanda 41. armije desetkovana
Foto: EPA, AP

Invazija na ukrajinu

U BORBAMA KOD HARKOVA POGINUO RUSKI GENERAL VITALIJ GERASIMOV?! Ukrajinci likuju, Rusi ćute! Komanda 41. armije desetkovana

Planeta -

Ukrajinska vojna obaveštajna služba saopštila je kasno sinoć da je u borbama oko Harkova poginuo 45-godišnji ruski general Vitalij Gerasimov, veteran borbi u Čečeniji i Siriji, a koji je 2014. godine učestvovao je i u ruskoj invaziji na poluostrvo Krim.

Ukrajinski obaveštajci javljaju da je general-major Gerasimov poginuo u borbama oko Harkova, a u borbama je poginulo i ranjeno još nekoliko visokih oficira ruske vojske.

Prema pisanju Gardijana, ukrajinske snage su dobile informaciju da je general ubijen prisluškivanjem telefonskog razgovora dvojice ruskih obaveštajaca. Navodi se da su obaveštajne službe tokom razgovora komentarisale smrt generala i zaključile da sigurni kanali komunikacije u Ukrajini više ne funkcionišu.

Bellingcat centar za istraživačko novinarstvo je kasnije rekao da je ruski izvor potvrdio Gerasimovu smrt. Gerasimov je učestvovao u Drugom čečenskom ratu, ruskoj vojnoj operaciji u Siriji i aneksiji Krima, a za svoj rad u ovim kampanjama dobijao je nagrade.

Rusija još nije komentarisala vest, ako je istina, ali ovo je drugi ruski general koji je poginuo tokom napada na Ukrajinu. Prvi je ubijen u Ukrajini bio je general Andrej Suhovecki, komandant ruske 7. vazduhoplovne divizije, koji je i veteran borbi u Siriji.

Prvi koji je stradao bio je general-major Andrej Suhovecki koji je bio zamenik komandanta 41. kombinovane armije, a prethodno je bio i komandant 7. gardijske brdske vazdušno-jurišne divizije ruskih vazdušno-desantnih snaga, navodi Njuzvik.

Inače, 41. kombinovana armija je terenska vojska koja je bila raspoređena u Jelnji, u zapadnoj Rusiji u blizini granice sa Belorusijom i Ukrajinom najmanje od prošlog novembra.

Iako su okolnosti smrti Suhoveckog bile nejasne, događaj je prvobitno objavljen u ukrajinskim i ruskim medijima, a u prošli četvrtak je potvrdio Asošijeted pres. Visoki zvaničnik odbrane rekao je da SAD ne mogu da potvrde te izveštaje.

Ruske onlajn novine Pravda.ru citirale su objavu Sergeja Čipiljeva, člana ruske veteranske grupe pod nazivom Borbeno bratstvo, na ruskoj platformi društvenih medija VKontakte.

„Sa velikim bolom smo saznali tragičnu vest o pogibiji našeg prijatelja, general-majora Andreja Suhoveckog, na teritoriji Ukrajine tokom specijalne operacije. Izražavamo najdublje saučešće njegovoj porodici“, napisao je Čipilev, prema prevodu Pravde, koristeći izraz koji je Rusija upotrebila da opiše svoju invaziju na Ukrajinu.

Kako je izvestio britanski list The Independent, ruski predsednik Vladimir Putin je priznao smrt generala tokom javno emitovanog govora u sredu.

Suhovecki je navodno učestvovao u ruskim kampanjama u Abhaziji, Severnom Kavkazu i Siriji.

Kristo Grozev, izvršni direktor Bellingcat-a, prokomentarisao je u prošli četvrtak da bi smrt Suhoveckog mogla biti „glavni demotivator“ za ruske snage.

Smrt generala u borbi je veoma retka pojava na savremenom ratištu.

Dok je jedan general oficir poginuo tokom napada na Pentagon 11. septembra, od završetka Vijetnamskog rata, samo jedan američki general je poginuo u akciji General-major Harold Grin, koji je ubijen tokom napada u Avganistanu 2015. godine.

Pogibija komandanta 247. gardijskog vazdušno-jurišnog puka

Komandant 247. gardijskog vazdušno-jurišnog puka, gardijski pukovnik Konstantin Žiževski.

„Vest o Konstantinovoj smrti je strašan udarac! Boli i pomisao da ga više nema, nemoguće je to shvatiti! Konstantin je bio divna osoba i veran drug. Njegova sahrana biće održana 6. marta u gradu Pskovu, ovde je sahranjen i njegov otac, veteran rata u Avganistanu Vladimir Žiževski“, napisao je Mihail Minenkov na svom Instagram nalogu.

Gradonačelnik Nevinomiska, heroj Rusije Mihail Minenkov služio je u 247. gardijskom puku. Puk je stacioniran u Stavropolju i pripada Južnom vojnom okrugu, 7. gardijskoj vazdušno-jurišnoj diviziji. Konstantin Žiževski je komandovao pukom od 2020.

Kurir.rs/A.M.

Bonus video:

00:29

Volodimir Zelenski: Spreman sam da pričam o Krimu i Donbasu

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track