UBIJANJE RUSA KAO SAFARI: Šok ispovest ukrajinske snajperistkinje o prvim sukobima, evo šta je glavna slabost protivnika! VIDEO
Foto: Facebook/Олена Білозерська

neprovereno

UBIJANJE RUSA KAO SAFARI: Šok ispovest ukrajinske snajperistkinje o prvim sukobima, evo šta je glavna slabost protivnika! VIDEO

Planeta -

Ukrajinska snajperistkinja Olena Bilozerska uporedila je prve dane borbe sa ruskom vojskom sa „safarijem“ i insistirala da će Ukrajina na kraju dobiti rat uprkos taktici koju su koristile ruske snage.

„Prvih dana rata bilo je kao safari, neprijateljska vozila koja su se kretala u gustim kolonama uništavana su zasedama na putevima koji su prolazili kroz šume“, rekla je Bilozerska za Novi glas Ukrajine. „Preživelo osoblje pobeglo je u šumu, gde ih je uhvatila teritorijalna odbrana ili jednostavno lokalni lovci.

Ona veruje da će Ukrajina na kraju dobiti rat protiv Rusije i napomenula da su poslednja dva meseca od početka rata otkrila, prema njenom mišljenju, da je Ruse lakše pobediti nego što se očekivalo. Ruska vojska je verovatno izgubila jednu trećinu kopnenih borbenih snaga koje je prvobitno posvetila borbama u Ukrajini na početku sukoba u februaru, ocenilo je Ministarstvo odbrane Ujedinjenog Kraljevstva u nedeljnom izveštaju.

Bilozerska je rekla da se bori za odbranu Ukrajine od 2014. godine kada je Rusija izvršila invaziju i pripojila poluostrvo Krim. Elitni snajperista je takođe govorio o prednostima i slabostima ruske vojske.

„Neprijatelj (Rusija) pre svega pribegava taktici 'pritiskanja vatrom', koristeći veliki broj artiljerijskih oruđa i veći broj granata. Zadatak neprijatelja je da 'izmrvi' naše položaje, a zatim pokuša da ih zauzme. Ovo nije] ništa novo, to su klasične taktike još od Prvog svetskog rata“, objasnila je ona za Novi glas Ukrajine.

Snage, imaju mehanizme da utiču na kadrove da po svaku cenu ostvare svoje ciljeve“, rekla je Bilozerska. „Vojnici se jednostavno tretiraju kao topovsko meso i prinuđeni su da to prihvate kao svoju obavezu. Slabost je apsolutni nedostatak inicijative kod narednika i mlađih oficira. Kao rezultat toga, nemogućnost samostalnog donošenja odluka.“

Ona je dodala: „Niko ne zna kada će se rat završiti. Po mom mišljenju, trajaće još najmanje godinu dana. I završiće se, naravno, našom pobedom, obnavljanjem kontrole nad ukrajinskim teritorijama u okviru međunarodno priznatih granica, tj. , sa Donbasom i Krimom“.

Ministarstvo odbrane Ujedinjenog Kraljevstva navelo je na Tviteru u nedelju da su „ruske snage sve više ograničene degradiranim sposobnostima, kontinuiranim niskim moralom i smanjenom borbenom efektivnošću. Mnoge od ovih sposobnosti se ne mogu brzo zameniti ili ponovo uspostaviti i verovatno će nastaviti da ometaju Ruske operacije u Ukrajini“.

Uprkos gubicima i neuspesima koji su očigledni vojnim analitičarima i međunarodnim novinarima na terenu, Rusija nastavlja da insistira da ostvaruje svoje ciljeve i da neće odustati od svog cilja da preuzme kontrolu nad tom istočnoevropskom zemljom.

„Mi kažemo čvrsto i jasno i nedvosmisleno smo uvereni, bar ruske diplomate koje ovde rade, da nikada neće biti kapitulacije“, rekao je Anatolij Antonov, ambasador Rusije u Sjedinjenim Državama, Solovjev uživo, ruskoj državnoj vesti TASS. izvestila je agencija u subotu.

„Uvereni smo da će svi ciljevi koje je vrhovni komandant postavio pred našim oružanim snagama biti u potpunosti ostvareni. Nikada nećemo odustati, nećemo ustuknuti“, rekao je on.

Kurir.rs/Newsweek

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track