UŽASNI SNIMCI! UKRAJINCI UPOTREBILI HIMARS Kijev: Napadnuto je rusko komandno mesto, ubijeno je na desetine vojnika VIDEO
Foto: Printscreen/Twitter

rat u ukrajini

UŽASNI SNIMCI! UKRAJINCI UPOTREBILI HIMARS Kijev: Napadnuto je rusko komandno mesto, ubijeno je na desetine vojnika VIDEO

Planeta -

Desetine ruskih vojnika navodno je poginulo u prvom udaru Ukrajine na jedno od Putinovih komandnih mesta upotrebom američke raketne artiljerije velikog dometa, saopštio je Kijev.

Ukrajina je saopštila da je pogođena škola - Izjumski licej broj 2 - koju su ruske snage u regionu koristile kao bazu, prenosi Dejli mejl.

To su bili vojnici iz 20. armije Zapadnog vojnog okruga Oružanih snaga Rusije, jedinica 89425, prvobitno sa sedištem u Voronježu.

- Svo osoblje stacionirano na komandnom mestu je demilitarizovano – preko 40 ljudi, tvrdi Ukrajina.

Rusija je priznala napad i priznala da je izveden sa HIMARS-om, ali je rekla da je zapravo pogodio bolnicu i ubio dva civila.

Amerika je počela da šalje napredne raketne artiljerijske sisteme dugog dometa u Ukrajinu ranije ovog meseca nakon ponovljenih zahteva Kijeva.

Sistemi su traženi zbog njihove sposobnosti da izvode precizne udare na velikim udaljenostima – više nego duplo od dometa haubica koje je Zapad već poslao.

Obuka sa sistemima naoružanja počela je van Ukrajine 7. juna, a prve baterije su prošle nedelje ušle u zemlju.

Na snimku, snimljenom nepoznatog datuma, ali koji je kružio prošle nedelje, vidi se kako HIMARS baterija otvara vatru kasno uveče - pogađajući nepoznatu metu.

Očekuje se da će sisteme HIMARS koji je proizveden u Americi pratiti britanski M270 MLRS lanseri.

* Sve informacije o sukobu u Ukrajini na portalu Kurir.rs prenete su iz izvora koji su se do sada pokazali prilično relevantnim, i koje u skladu sa okolnostima i dužnom novinarskom pažnjom dodatno proveravamo. Ipak, kako je u toku i pravi medijski i propagandni rat, redakcija Kurira moli čitaoce da nam skrenu pažnju na eventualne dezinformacije i lažne vesti, kako bismo pravovremeno reagovali i ispravili eventualne greške. Informacije slati na mejl redakcija@kurir-info.rs

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track