EU BLIZU KOMPROMISA S RUSIJOM OKO KALINJINGRADA? Moramo da se suočimo sa realnošću, Putin ima veću prednost od nas
Foto: EPA-EFE/VALDA KALNINA

sankcije i ustupci

EU BLIZU KOMPROMISA S RUSIJOM OKO KALINJINGRADA? Moramo da se suočimo sa realnošću, Putin ima veću prednost od nas

Planeta -

Prevoz robe kroz Litvaniju do ruske Kalinjingradske oblasti mogao bi da se normalizuje narednih dana, reklo je dvoje izvora upoznatih s temom, dok evropski zvaničnici rade na kompromisu sa baltičkom državom kako bi smirili napetosti sa Moskvom.

Kalinjingradska oblast, koja graniči s državama EU i zavisi od putnog i železničkog prevoza većine roba kroz Litvaniju, odsečena je od matične Rusije od 17. juna zbog sankcija koje je uveo Brisel.

Evropski zvaničnici trenutno pregovaraju o tome da se ta teritorija izuzme iz paketa sankcija i postoji mogućnost da se sporazum postigne već početkom jula ako Litvanija, članica EU, pristane, rekle su Rojtersu osobe koje su prisustvovale zatvorenim raspravama.

Iako su zapadne sile obećale Ukrajini svoju podršku i pomoć, što je ponovljeno i na samitima G7 i NATO ranije ove nedelje, ispostavlja se da je veoma teško za Evropu da istovremeno primenjuje stroge sankcije i izbegava dalju eskalaciju napetosti sa Rusijom.

Ako se tradicionalna ruta za prevoz ruskih dobara do Kalinjingrada kroz Litvaniju ne obnovi, baltička država strahuje da bi Moskva mogla da iskoristi vojnu silu kako bi stvorila koridor na njenoj teritoriji, rekao je jedan od izvora.

Nemačka, koja podržava kompromisno rešenje, ima svoje vojnike u Litvaniji, i oni bi mogli da budu uvučeni u sukob, ako do njega dođe.

Nemačka ekonomija, najveća u Evropi, u velikoj meri zavisi od ruskog gasa i bila bi ranjiva na bilo kakvo smanjenje isporuka u slučaju eskalacije spora oko Kalinjingrada.

"Moramo se suočiti sa realnošću, (Putin) ima veću prednost od nas. U našem je interesu da pronađemo kompromis", rekao je jedan od izvora, dodavši da je Kalinjingrad "svetinja" za Moskvu.

Portparol litvanskog ministarstva spoljnih poslova rekao je da će se Vilnjus konsultovati sa Evropskom komisijom o primeni sankcija.

"Sankcije se moraju primenjivati i bilo kakve donete odluke ne bi trebalo da potkopavaju kredibilitet i efikasnost politike sankcija Evropske unije", rekao je portparol.

Jedno od rešenja bi bilo da se promet između Rusije i Kalinjingrada ne smatra međunarodnom trgovinom jer je reč o ruskoj teritoriji pa da se na osnovu toga izuzme iz sankcija, no tada se roba ne bi smela izvoziti, već koristiti isključivo u eksklavi.

Međutim, Litvanija nije sklona rešenju koje bi moglo izgledati kao davanje ustupka Moskvi.

Rusiji je, prema trenutnim sankcijama, zabranjen prevoz gvožđa, čelika i metala do Kalinjingrada kroz članice Unije, a tom će se spisku 10. jula dodati cement i alkohol, ugalj u avgustu i naftni proizvodi u decembru. Stoga će u konačnoj fazi otprilike pola tereta namenjenog za Kalinjingrad biti na listi sankcija.

Dmitrij Medvedev, zamenik predsednika ruskog Saveta za bezbednost rekao je ove nedelje da su ograničenja na prevoz dobara do Kalinjingrada deo zapadnog rata preko posrednika i da Rusija ima brojne načine na koje se može osvetiti.

"Postoje mnoge prilike, značajan deo njih je ekonomske prirode, i sposobne su da oduzmu kiseonik našim baltičkim susedima koji su preduzeli neprijateljske mere", rekao je Medvedev za ruske novine.

Kurir.rs/Agencije

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track