VREME NE RADI ZA UKRAJINCE: Britka analiza američkog portala o tome zašto je zapadno oružje zakasnilo!
Foto: EPA/FRANCIS R. MALASIG, EPA/RONALD WITTEK

direktno

VREME NE RADI ZA UKRAJINCE: Britka analiza američkog portala o tome zašto je zapadno oružje zakasnilo!

Planeta -

Neki bi mogli reći da ovaj komentar daje previše sumornu sliku za Ukrajinu — da je oružje koje menja sve na putu i ​​da će to biti dovoljno da preokrene tok rata, tvrdi se u komentaru portala Hotair.

Istina je da je američki artiljerijski raketni sistem visoke pokretljivosti (HIMARS), koji već funkcioniše u Ukrajini, zastrašujuće oružje i dobrodošlo poboljšanje u odnosu na ukrajinske preterano korišćene sovjetske haubice, pa čak i nedavno isporučenu laku haubicu M777 od 155 milimetara.

Čak i bez vojnog taktičkog raketnog sistema dugog dometa, HIMARS može izvesti precizne vatre na dometima većim od četrdeset milja u roku od nekoliko minuta od prijema podataka. Proći će nedelje, međutim, pre nego što HIMARS bude postavljen u dovoljnoj količini da ima značajan efekat — možda prekasno da se preokrene rusko napredovanje. Na putu stoji logistička potreba da se više uđe u pozorište i zatim dovede ukrajinsko artiljerijsko osoblje u Nemačku ili Poljsku na obuku, prenosi portal.

U međuvremenu, broj žrtava raste. Čak i kada budu postavljeni, HIMARS neće imati isti efekat za Ukrajince kao kada ih zapošljava američka vojska, zbog nedostatka u organizaciji ukrajinskih zadataka. Taktičkim jedinicama koje smo obučavali nedostajali su prednji posmatrači, osoblje obučeno da locira i izveštava mete na način koji se može brzo preneti u podatke o gađanju. Ekstremno centralizovano izvođenje artiljerijske vatre u ukrajinskoj vojsci stvara neke efektivne vatre za efekat, kao što je nedavna koja je pogodila nekoliko ruskih generala, ali ne odgovara mnogo na potrebe jedinica na frontu. Nedostatak naprednih posmatrača može Ukrajince staviti u znatno nepovoljan položaj, ali Ukrajinci na svojoj strani imaju jak afinitet prema dronovi i intuitivno razumevanje njihove vrednosti u savremenom ratu.

Postoje zahtevi za udarnim dronovima dugog dometa, municiji za lutanje sa većim dometom i težim teretom od Svitchblade-a, i dronove koji se mogu koristiti za isporuku logistike. Ako Vašington zaista obezbedi udarne bespilotne letelice, kao što je MK-1 Predator ili čak njegov naslednik većeg dometa, MK-9 Riper, ove platforme će nesumnjivo doći uz uslov da se ne smeju koristiti za gađanje ciljeva u samoj Rusiji. Pošto je pokretanje takvih udara nesumnjivo deo njihovog plana, ukrajinska vojska će morati da potraži platforme koje se mogu koristiti za prekogranične udare na ruska pojačanja, lance snabdevanja i infrastrukturu.

Sve informacije o sukobu u Ukrajini na portalu Kurir.rs prenete su iz izvora koji su se do sada pokazali prilično relevantnim, i koje u skladu sa okolnostima i dužnom novinarskom pažnjom dodatno proveravamo. Ipak, kako je u toku i pravi medijski i propagandni rat, redakcija Kurira moli čitaoce da nam skrenu pažnju na eventualne dezinformacije i lažne vesti, kako bismo pravovremeno reagovali i ispravili eventualne greške. Informacije slati na mejl redakcija@kurir-info.rs

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja