TIHA SNAGA IZ SENKE: Udovica Šinza Abea promenila sliku žene u Japanu, a Trampu je večera sa njom presela
Foto: Brendan Smialowski / AFP / Profimedia

kućna opozicija

TIHA SNAGA IZ SENKE: Udovica Šinza Abea promenila sliku žene u Japanu, a Trampu je večera sa njom presela

Planeta -

Akie i Šinzo Abe potpuno su promenili sliku braka japanskih političara.

Bračni par Abe bio je poznat po svojoj čvrstoj privrženosti, skladu i otvorenosti, retkoj pojavi među japanskim političarima njihove generacije. Akie Abe potpuno je promenila sliku o ženi japanskog zvaničnika.

Akie Abe
foto: EPA-EFE/JIJI PRESS

Bili su u braku više od 30 godina i oboje su na društvenim mrežama objavljivali fotografije i snimke iz privatnog života, sa putovanja, druženja i događaja koja su posećivali.

Zapadni mediji su pisali, kada je Abe prvi put postao premijer, da i dalje mora da deli kućne poslove sa suprugom i baca đubre.

Akie Abe je prva supruga japanskog premijera koja je intenzivno koristila društvene mreže, sa više od 152.000 pratilaca na Fejsbuku i preko 78.000 na Instagramu. Nikad nije bila stereotipna, tiha i pokorna japanska žena.

Dok je on bio na dužnosti, nije se zadovoljila ulogom domaćice diplomatskih večera i brigom o uređenju službene rezidencije. Savršeno se snalazila i u razgovorima s prvim damama i suprugama premijera iz celog sveta, poput Mišel Obame, Čeri Bler, Brižit Makron i Džil Bajden.

Poznata je i po svojim progresivnim stavovima koja je otvoreno iskazivala i koja su često bila u suprotnosti sa stavovima njenog supruga, konzervativnog političara. Čak je dobila nadimak "kućna opozicija" u japanskim medijima.

"Želim da prenesem stavove koji inače ne dopiru do mog muža i njegovih ljudi", rekla je o tom nadimku za Blumberg u intervjuu 2016. godine. "To zvuči kao da sam opoziciona stranka, pretpostavljam".

Otvoreno je osporavala i neke ključne politike svog supruga, uključujući njegovu podršku nuklearnoj energiji, širenje američkih vojnih baza u Japanu i uspostavljanje Transpacifičkog partnerstva.

Poznata je kao vatrena zagovornica prava žena i korišćenja marihuane u medicinske svrhe, a podržala je LBGT zajednicu u Japanu, učestvujući u paradi ponosa u Tokiju 2014.

"Ona često govori o paradoksu da su Japanke među najbolje obrazovanim ženama na svetu, a s druge strane jako teško se penju po jestvici uspeha u karijeri", naveo je magazin Forin polisi kada je 2018. radio njen profil.

Zagovara "womenomics", politiku po kojoj je ohrabrivanje što većeg broja žena da rade i napreduju na radnom mestu, esencijalno za japansku ekonomiju, dodao je list.

"Ideje gospođe Abe i one drugih supruga premijera su različite", citirao je Dejli mejl jednu njezinu bivšu saradnicu. "Umesto da bude žena koja je korisna u društvu kojim dominiraju muškarci, ona želi da komunicira kao samostalna, autonomna osoba".

Akie Abe ima i diplomatsku crtu, piše Jutarnji list i dodaje da joj je to pomagalo kada je suprugu želela da prenese neku kritiku ili mu kaže nešto što mu neće baš odgovarati.

Za nju je vezano i nekoliko kontroverzi - 2018. godine našla se u problemima kada su opozicione stranke tražile da svedoči u parlamentu o svojim vezama sa jednom privatnom osnovnom školom poznatom po rigidno nacionalističkom programu.

Škola je, naime, kupila državno zemljište po izuzetno niskoj ceni. Njen suprug je negirao optužbe da je naredio prikrivanje "kriminalnih radnji" svoje žene.

Drugi skandal je međunarodni. Premijerova supruga dospela je na naslovne strane svetskih medija 2017. godine kada tokom večere nije progovorila nijednu jedinu reč sa američkim predsednikom Donaldom Trampom.

Tramp je rekao da ona ne zna ni da zucne engleski, ali su mediji tvrdili da gospođa Abe zapravo dobro govori engleski i da je namerno odbila da komunicira sa američkim predsednikom kako bi mu pokazala šta misli o njemu.

Akie Abe dolazi iz bogate porodice Matsuzaki. Njen otac je bio glavni direktor jedne od najpoznatijih japanskih firmi za proizvodnju slatkiša. Odrasla je u bogatstvu, školovala se u ekskluzivnim katoličkim školama u Tokiju gde je kasnije i studirala a onda i magistrirala društvene nauke.

Radila je u najvećoj japanskoj reklamnoj agenciji Dentsu kad ju je šef upoznao sa mladim Šinzom Abeom, političarem u usponu. Par se venčao 1987. godine.

U prvim godinama njihovog braka radila je kao radio DJ na lokalnoj stanici Aki i bila je, kažu, jako popularna. Njen suprug radio je na unapređenju svoje političke karijere.

Abe je 2006. postao, u 52. godini života, najmlađi japanski premijer nakon Drugog svetskog rata. Ali taj mandat čelu vlade završio je samo godinu dana kasnije.

Opterećen finansijskim skandalima u koje su bili umešani njegovi ministri, odstupio je 2007. godine, navodeći kao razlog zdravlje i probleme sa razbuktavanjem ulceroznog kolitisa.

Dok je on tražio način za povratak na političku pozornicu, ona je odlučila da krene u novu karijeru u ugostiteljstvu. Idealnom se činila izakaja, neka vrsta neformalnog japanskog paba koji poslužuje alkoholna pića i meze.

Onda je 2012. godine, otprilike u vreme kada je Šinzo Abe počeo svoj drugi premijerski mandat, otvorila restoran u Tokiju koji je služio samo organski proizvedenu hranu. Zbog pritiska svekrve koja je smatrala da premijerova žena ne treba da bude toliko izložena javnosti, odlučila je da se povuče iz aktivnog vođenja restorana, ali je često tamo večerala sa prijateljicama.

Par nema dece, a to je još jedna tema o kojoj je bez ustručavanja govorila, kao i o pritisku da rode, koji udate žene osećaju u Japanu.

U intervjuu za BBC, 2006. godine, kada je Abe prvi put postao premijer, javno je govorila o želji da imaju decu, problemima sa začećem i bezuspešnom lečenju neplodnosti. Rekla je i da joj je predlagao usvajanje ali da ona to nije mogla da prihvati.

"Mislim da je sve to sudbina i da to moram prihvatiti... da nismo bili blagosloveni decom", rekla je tada.

Otkako je Šinzo Abe, 2020. godine, dao ostavku na mesto premijera zbog zdravlja, ona se više posvetila svojim interesima poput organske poljoprivrede i psu kog su spasili iz azila.

On se nedavno angažovao govoreći na predizbornim skupovima svoje stranke. Tako ga je sudbina odvela u Naru.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja