ISPRAVKA: Gasprom ne stoji iza video snimka u kom se Evropi preti hladnom zimom
Foto: Printscreen Telegram

ISPRAVKA: Gasprom ne stoji iza video snimka u kom se Evropi preti hladnom zimom

Planeta -

Iako je naš portal 6.9.2022 objavio tekst pod nazivom "ZIMA ĆE BITI VELIKA, ZIMU ĆE PRATITI MARK I SNEG: Gasprom poslao video poruku Evropskoj Uniji posle zatvaranja gasovoda!" analiza fekt-čekera pokazala je da snimak nije objavila ruska kompanija.

Brojni detalji u vezi sa snimkom ukazuju na to da on nije proizvod ruske kompanije. Primarno, snimak nije objavljen na zvaničnim stranicama Gazproma, piše Raskrinkavanje.

Na samom snimku se, takođe, osim na radničkom odelu na početku snimka, ne vidi logo ove kompanije. Kako se može videti iz ranije objavljenih zvaničnih snimaka Gazproma, u svakom od njih se na samom početku vidi kadar koji prikazuje logo kompanije.

ZDF navodi da je snimak prvi put objavljen 5. septembra 2022 na Telegram kanalu Беспощадный пиарщик (Besposhchadnyy piarshchik - Nemilosrdni PR). U samoj objavi se kao “autori ideje” navodi grupa "Arthur Khodyrev and Co".

Dan kasnije, 6.9.2022, na istom Telegram kanalu objavljena je poruka u kojoj se navodi da je autor Khodyrev administratorima/kama ovog Telegram kanala poslao snimak te da iza njega ne stoji Gazprom.

U originalnom tekstu se tvrdilo da iza snima stoji ruski državni energetski gigant Gasprom, što evidentno ne odgovara istini.

Video je opisan kao "reklama", i navodna "zloslutna poruka ruske kompanije Gasprom Evropi".

Opisani su kadrovi iz videa: zatvaranje gasovoda, snimci evropskih prestonica, vetro i solarnih elektrana, gašenja gasa u proizvodnji i domaćinstvima i dolazak oštre zime nad starim kontinentom. Video snimak prati pesma A zima bo velika (A zima budet bolšaja), koju je napisao sovjetski pisac Jurij Vizbor. Ovaj opisuje oproštaj od jeseni, opadanja lišća, snežnih naleta i sumraka i snega.

Međutim, kako je iz analize jasno, snimak ne može biti interpretiran kao Gaspromova poruka, jer iza njega ne stoji ova kompanija. Stoga je reč o lažnoj vesti.

Fektčekeri su utvrdili i da je deo iz snimka uzet sa promo videa kompanije, a da u nekim delovima se i ne prikazuju evropski gradovi, kojima se navodno preti, već kadrovi iz Sibira.

pic.twitter.com/obcJAielfx

Portal Kurir se izvinjava čitaocima koje je doveo u zabludu ovakvom interpretacijom snimka.

Kurir.rs/24ur

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track