POLJSKI PREDSEDNIK DUDA OBELODANIO: Razgovarali smo sa SAD o razmeštaju nuklearnog oružja u Poljskoj!
Foto: EPA-EFE/Peter Foley, Jon G. Fuller / Zuma Press / Profimedia

obelodanio o čemu se pričalo

POLJSKI PREDSEDNIK DUDA OBELODANIO: Razgovarali smo sa SAD o razmeštaju nuklearnog oružja u Poljskoj!

Planeta -

Poljska je otvorena za smeštaj nuklearnog oružja i o toj ideji je razgovarali smo sa Sjedinjenim Državama, otkrio je predsednik Andžej Duda. Šef vladajuće stranke Pravo i pravda (PiS) Jaroslav Kačinjski kaže da "u potpunosti podržava" tu ideju.

U intervjuu nedeljniku Gazeta Polska, Duda je upitan o ideji "nuklearnog deljenja", sistema NATO-a u kojem zemlje koje nemaju svoje nuklearno oružje ugošćuju one iz drugih koje imaju rekao:

„Uvek postoji potencijalna prilika za učešće u programu nuklearne razmene“, odgovorio je Duda.

„Razgovarali smo sa američkim liderima o tome da li Sjedinjene Države razmatraju takvu mogućnost. Pitanje je otvoreno.”

nuklearka, nuklearna bomba, B61, nuklearna bomba B61
foto: Jon G. Fuller / Zuma Press / Profimedia

Predsednik je, međutim, naglasio „da to ne bi bilo nuklearno oružje pod kontrolom Poljske. Učešće u podeli nuklearnog oružja ne podrazumeva posedovanje sopstvenog nuklearnog oružja".

Nakon što je sagovornik istakao da su druge zemlje koje sada imaju nuklearno oružje počele sa deljenjem nuklearnog oružja, Duda je odgovorio da, iako se to „mora posmatrati u smislu daleke budućnosti, čvrsto veruje da će Poljska ojačati svoju bezbednost.

"To mora biti naš dugoročni cilj. reako je Duda.

U odgovoru na intervju, Kačinjski - koji je kao predsedavajući PiS-a de fakto lider Poljske - rekao je za Poljki radio da bi pridruživanje Poljske programu razmene nuklearnog oružja "bilo veoma dobro" i da ga "u potpunosti podržava".

Kačinjski je u martu rekao da bi „želeo da Poljska ima nuklearno oružje“, ali je priznao da je „ova ideja nerealna“.

Trenutno jedine tri članice NATO-a sa sopstvenim nuklearnim oružjem su SAD, Ujedinjeno Kraljevstvo i Francuska. U okviru programa nuklearne razmene, takvo američko oružje se trenutno nalazi i u Belgiji, Nemačkoj, Italiji, Holandiji i Turskoj.

Od ruske invazije na Ukrajinu, Poljska je krenula da ojača svoje vojne kapacitete, uključujući povećanje potrošnje za odbranu na 3% BDP-a, što je jedan od najviših nivoa u NATO-u. Ministar odbrane je nedavno izjavio da će Poljska imati „najmoćnije kopnene snage u Evropi“.

NATO saveznici su takođe ojačali svoju posvećenost Poljskoj, uključujući najavu Džoa Bajdena u junu da će SAD uspostaviti stalnu vojnu bazu u Poljskoj, svoju prvu ikada na istočnom krilu NATO-a.

Kurir.rs/Notesfrompolan

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track