KRSTARICA 7. FLOTE RAZBESNELA KINU: Prolaskom pored ostrva u Južnom kineskom moru izazvali reakciju NARUŠILI STE NAŠ SUVERENITET
Foto: EPA / US Navy

VAŠINGTON ODBACio PROTESTE PEKINGA

KRSTARICA 7. FLOTE RAZBESNELA KINU: Prolaskom pored ostrva u Južnom kineskom moru izazvali reakciju NARUŠILI STE NAŠ SUVERENITET

Planeta -

Ratna mornarica SAD je danas odbacila proteste Pekinga zbog "operacije slobode plovidbe" sprovedene u blizini jednog ostrva koje Kina drži u Južnom kineskom moru, što je najnoviji slučaj koji je skrenuo pažnju na jedno od potencijalnih zapaljivih žarišta sveta.

Ilustracija
Ilustracijafoto: YT Printscreen

Tim neobičnim potezom, Sedma flota Ratne mornarice SAD je opovrgla prigovore Kine na tu današnju operaciju, nazvavši je "najnovijom u dugom nizu (kineskih) akcija da se lažno prikazuju legalne pomorske operacije SAD i da se potvrđuju (kineske) prekomerni i nelegitimni pomorski zahtevi" u Južnom kineskom moru na koje Kina polaže pravo praktično u celosti.

Mornarica je saopštila da velike pretenzije Kine na moru predstavljaju ozbiljnu pretnju slobodi plovidbe i preletanja, slobodnoj trgovini i nesmetanoj trgovini, kao i slobodi ekonomskih mogućnosti za priobalne zemlje Južnog kineskog mora.

"Sve dok neke zemlje nastavljaju da traže i potvrđuju ograničenja prava koja prevazilaze njihova ovlašćenja iz međunarodnog prava, Sjedinjene Države će nastaviti da brane prava i slobode na moru zagarantovane svima", navodi se u saopštenju.

Ratna mornarica SAD je danas saopštila da je njena raketna krstarica "USS Čenselorsvil" "u skladu s međunarodnim pravom potvrđivala prava i slobodu plovidbe u Južnom kineskom moru u blizini ostrva Spratli".

Kina je taj potez nazvala nelegalnim i rekla da je mobilisala pomorske i vazduhoplovne snage da izdaju upozorenja i oteraju američki vojni brod.

Južno kinesko more, ostrvo
foto: EPA/FRANCIS R. MALASIG

"Akcije američke vojske ozbiljno su narušile suverenitet i bezbednost Kine, što je još jedan čvrst dokaz njene težnje za pomorskom hegemonijom i militarizacijom Južnog kineskog mora", reka je portparol kineske Komande južne oblasti, pukovnik vazduhoplovstva, Tian Džunli.

"Kina ima neosporan suverenitet nad ostrvima u Južnom kineskom moru i susednim vodama", rekao je Tian.

Dugo uzavreli teritorijalni sukobi u Južnom kineskom moru u šta su uključeni Kina, Filipini, Vijetnam, Malezija, Tajvan i Brunej, dugo su se smatrali delikatnom "linijom raseda" u rivalstvu SAD i Kine u tom regionu.

Iako SAD ne polažu pravo na strateški plovni put, gde se procenjuje da godišnje rolazi pet hiljada milijardi dolara robe u svetskoj trgovini, one kažu da je sloboda plovidbe i preletanja i u nacionalnom interesu Amerike. Tamošnje more ima bogate zalihe ribe i potencijalno bogatstvo energetskih i mineralnih resursa.

Južno kinesko more, američk amornarica, nosač aviona, Ronald Regan nosač aviona
foto: EPA / US Navy

U martu je američki komandant Indo-Pacifika admiral Džon Akvilino (John C. Akuilino) rekao je za Asošijeted pres da je Kina u potpunosti militarizovala najmanje tri od nekoliko ostrva koja je izgradila u spornim vodama, opremila ih protivbrodskim i protivvazduhoplovnim raketnim sistemima, laserom i opremom za ometanje kmunikacija. On je to opisao kao sve agresivniji potez koji preti svima u toj oblasti.

Zatim je u julu američki državni sekretar Entoni Blinken pozvao Kinu da se povinuje arbitražnoj presudi iz 2016. godine, koja je poništila ogromna potraživanja Pekinga u Južnom kineskom moru.

Tokom posete tom području ovog meseca, potpredsednica SAD Kamala Haris je ponovo potvrdila posvećenost Vašingtona odbrani Filipina u skladu sa Ugovorom o međusobnoj odbrani iz 1951. godine i najavila dodatnu pomoć od 7,5 miliona dolara filipinskim službama za sprovođenje zakona u pomorstvu.

Prethodno je Ratna mornarica Filipina objavila da je brod kineske obalske straže nasilno zaplenio ostatke kineske rakete dok ih je filipinski brod nosio na svoje ostrvo.

(Kurir.rs/FoNet)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track