OVAKO IZGLEDA UKRAJINSKI BTR-4 BUKEFAL POSLE OKRŠAJA SA RUSKOM VOJSKOM: Točkovi u dimu posle naletanja na minu! VIDEO
Foto: Twitter/DefenceU

oružje u ratu u ukrajini

OVAKO IZGLEDA UKRAJINSKI BTR-4 BUKEFAL POSLE OKRŠAJA SA RUSKOM VOJSKOM: Točkovi u dimu posle naletanja na minu! VIDEO

Planeta -

Ukrajinska vojska objavila je snimku oklopnog vozila BTR-4 Bukefal posle jednog od sukoba sa rsukom vojskom.

Na objavljenom sniku koji je kako se vidi najverovatnije načinjne od skoro vidi se BTR-4 Bukefal koji bukvalno sa sprženim točkovima se kreće posle povlačenja sa prve linije.

Evidentno je da je ovaj točkaš, koji je ukrajinska modifikacija uprkos salavama kritika izdržao sukob i naletanje na minu

Inače i ruska vojska imala je velike pohvale na račun kupole "Grom" i top 30 mm koji su koristili kao ruski specijalci tako i pripadnici milicija DNR i LNR kada su došli u posed inače ovih retkih brobenih vozila točkaša.

BTR4 Bukefal, rat u Ukrajini
foto: Twitter/DefenceU

BTR-4 Bukefal ( Ukrajina)

Želja da se veliki broj oklopnih točkaša BTR-80 koje su Ukrajinci posedovali pored verzija BTR 60 i 70 modifikuje i približi zapadnim zemljama nateralo je Ukrajince i čuveni konstrukcioni brio Morozov iz Harkova da započne modifikaciju oklopnih borbenih točkaša BTR-80. Inženjeri u Harkovu modifikacijom BTR-80 uspeli su da uklone sve nedostatke i transporterima dodaju daleko veću vatrenu moć.

Prilikom procesa modifikacije uzeta su u obzir kako istočna tako i zapadna rešenja pa se time dobilo novo vozilo sa oznakom BTR-4 Bukefal.

Ukrajinci za modifikaciju uzeli vozilo BTR-80 na čiju konstrukciju su ugradili novo oklopno telo koje je jasno podeljeno na tri dela: upravljački sa vozačevim sedištem levo i komandirovim desno spreda, borbeni deo sa kupolom u sredini i transportnim delom sa vojnicma pozadi. Smeštaj pogonskog dela napred omogućio je ugradnju dvoje vrata pozadi za laki ulazak i izlazak posade.

Desantni odeljak je dobio bolju pregradu kao i dodatnu zaštitu pred minama i minskoeksplozivnim sredstvima. Nad sedištem vozača i komandira su poklopci, a komandir ima turelu sa osmatrčkim periskopom. Desantni odeljak broji zavisno od konfiguracije vozila od 7 do 9 članova ima ulazno izlazne otvore na kupoli na gornjoj strani vozila, a na stranama vozila su po tri streljačke linije sa svake strane.

Najveće promene su ostvarene u pogledu naoružanja. Postoji nekoliko kombinacija standardna kupola sa topom 30 mm varijanta BAU-23x2 sa dva topa kalibra 23 mm.

Kupolni modul « grom» upotrebljava jedan član posade koji upravlja jednocevnim topom ZTM-2 30 mm sa 360 granata. Naime radi se o ukrajinskoj verziji ruskog topa 2A42 brzine pucanja 550 metaka u minuta u kombinaciji sa mitraljezom kalibra 7,62 mm. Pored topova vozilo ima ugrađena četiri lansera protivoklopnih raketa At-5 konkurs do 5.000 m.

Naoružani modul škval (BM-7 parus) ima nekoliko slabije naoružanje top kalibra 30 mm, mitraljez 7,62 mm i automatski bacač granata kalibra 30 mm, plus dva lansera protivoklopnih raketa konkurs.

Osim borbenih u ponudi kupcima su i izviđačko, tehničko-vučno i medicinsko MEDEVAC.

BTR4 Bukefal, rat u Ukrajini
foto: Twitter/DefenceU

Jedini kupac ovih točkaša je Irak 420 vozila u raznim kombinacijama 270 BTR 4 sa kupolom BM-7 parus, 80 komadnih, 30 štabnih BTR-5KŠ ( bez kupole), 30 ambulantnih i 10 inženjerskih za izvlačenje. Na većini ovih vozila je ugrađen dodatni rešetkasti oklop popularni « ptičiji kavez». Sa ovim vozilima već sad daleke 2011 izbila je i afera gde je utvrđeno prilikom prijema da su u vozila ugrađivani dotrajali i zarđali delovi, a kompletno preuzimanje nikada nije završeno.

U vozilo ukrajinci su ugradili domaći motor ZTD-3 500 KS ili BTD-4 600 KS. Radi se o ruskim motorima ugrađenim na BMP 2 i 3. U opciji je i zapadni motor Deutz euro 3 jačine 489 KS ili 598 KS. Maksimalna brzina BTR -4 na putu je 110 km/h, kretnaje po vodi 10 km/h. Sa punim rezevoarom vozilo može preći 690 km/h. BTR-4 ima težinu 17 tona prazan, odnosno 21 tonu sa punom težinom.

Kurir.rs/A.Mlakar

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track