UKRAJINCI VADE ORUŽJE IZ MUZEJA: Na Ruse pucaju mitraljezima iz 1910. i američkim haubicama iz 1940. U BORBU POSLALI I TENK T-34
Foto: Printscreen Twitter

POVLAČE SE SVI RESURSI

UKRAJINCI VADE ORUŽJE IZ MUZEJA: Na Ruse pucaju mitraljezima iz 1910. i američkim haubicama iz 1940. U BORBU POSLALI I TENK T-34

Planeta -

Od ruske invazije na Ukrajinu u februaru 2022, i ruska i ukrajinska vojska bile su prinuđene da povuku sve svoje resurse, čak i opremu koja datira iz Drugog svetskog rata, kako bi nastavile rat.

Prema podacima ukrajinskih analitičara, Ukrajina je za zarobila ili oštetila najmanje dve hiljade ruskih oklopnih vozila iz sovjetske ere je uništila. Sovjetska mašinerija proizvedena 1960-ih i 70-ih godina, kao i oružje dizajnirano tokom Hladnog rata i proizvedeno kasnije, koristi se na obe strane u borbi .

Međutim, u pitanju jsujoš starija oružja koja datiraju iz Drugog svetskog rata - i čak starija od toga.

Mitraljez Maksim ili M1910, razvila je Rusija u prvoj deceniji 20. veka pošto su mitraljezi kupljeni od Nemačke i Britanije bili veoma korisni tokom rusko-japanskog rata 1904-5.

Originalni Maksim, prvi potpuno automatski mitraljez na svetu, kreirao je 1884. britansko-američki pronalazač Hiram Maksim.

Ukrajina je počela da koristi mitraljez protiv Rusije u maju 2022.

Ruski državni medij TASS javio je u sredu da su ukrajinske snage koristile vučne haubice M101 američke proizvodnje na linijama fronta u regionu Zaporožja.

Poljska haubica M101 je prvi put proizvedena 1940. u Sjedinjenim Državama. To je bilo glavno terensko artiljerijsko oružje koje su SAD koristile tokom Drugog svetskog rata. Iako su SAD prestale da proizvode M101 1953. i u potpunosti su ih povukle iz upotrebe do 1989. godine, haubice su se naširoko izvozile u desetine ne-američkih operatera i mnoge su i danas u upotrebi širom sveta.

Ukrajinska vojska je nedavno dobila seriju M101 iz Litvanije , navodi se u tvitu litvanskog Ministarstva odbrane od 7. septembra.

Za razliku od mitraljeza M1910, čini se da ne postoji izrazita prednost u korišćenju artiljerijskog oružja iz doba Drugog svetskog rata. Umesto toga, reč je o čistoj količini. Kako objašnjava tvit iz Ukraine Veapons Tracker, „više artiljerije je uvek korisno“.

Neprofitni ukrajinski medij Militarni izvestio je u julu da su Ukrajinci koristili stari ruski tenk T-34 tokom bitke u gradu Lisičansku u Lugansku.

Tenk je korišćen za blokadu dela puta.

T-34 je postavljen za kao spomenik 1971.

(Kurir.rs/Jerusalem post)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track