Najnovije vesti

NAŠMINKANA ZA RAT SA RUSIJOM: Novi skandal nemačke ministarke, u 2022. za kozmetiku i fotografa dala 300.000 evra državnog novca
Foto: EPA/Christian Marquardt

za stilistu 7.500 evra mesečno

NAŠMINKANA ZA RAT SA RUSIJOM: Novi skandal nemačke ministarke, u 2022. za kozmetiku i fotografa dala 300.000 evra državnog novca

Planeta

Nemački mediji su objavili da je ministarka spoljnih poslova Analena Berbok dala ogromne sumu državnog novca za šminku i fotografa tokom 2022. godine.

Kako navodi nemačka televizija NTV, Berbok je prošle godine potrošila 136.552,50 evra na puder, šminku i stajling o državnom trošku, što je rekord. Berbok čak zapošljava stilistu koji prima mesečnu naknadu od 7.500 evra.

U Ministarstvu spoljnih poslova sumu za šminkera objašnjavaju brojnim sastancima i putovanjima.

Objavljivanje ovih izbosa izazvalo je veliku pažnu u nemačkim medijima, a ugled ministarke je u padu, posebno kada se saznalo da je za fotografisanje ministarke prošle godine odvojeno 178.764,66 evra.

Analena Berbok je izazvala veliki diplomatski skandal pošto je u govoru u Savetu Evrope, nekoliko sati nakon odluke o slanju nemačkih tenkova, pred kamerama izjavila da Evropa vodi rat protiv Rusije.

To je izazvalo i bes kancelara Olafa Šolca, a već su i brojni zahtevi za njenu smenu.

Novi skandal otkriva da su ministarka spoljnih poslova i kancelark već duže vreme u zavadi, a da se mišljenja Šolca i Berboka veoma razlikuju, od isporuke oružja Ukrajini, preko ulaska Kineza u luku Hamburg do nove bezbednosne strategije. „

Berbok u berlinski kuloarima kleveta Šolca kao prevrtljivu osobu koja odugovlači sa odlukama, a ona je sada razotkrivena kao sujetni samopromoter.

(Kurir.rs/NTV)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja