IZRAEL ZA NAPAD NA BUNKERE HAMASA KORISTI GBU-28, F-35 LETEO NAD LIBANOM: Objavljeni prvi snimci bombardovanja! VIDEO
Foto: Printcreen Israel defence force, Shutterstock

Pogled sa bliskog istoka

IZRAEL ZA NAPAD NA BUNKERE HAMASA KORISTI GBU-28, F-35 LETEO NAD LIBANOM: Objavljeni prvi snimci bombardovanja! VIDEO

Planeta -

Izraelsko ratno vazduhoplovstvo rano jutros pokrenulo je vazdušne udare na ciljeve u gazi i na jugu Libnana odakle je u protekla dva dana lansirano na desetine raketa domaće proizvodnje na ciljeve pre sve ga na jugu i severu Izraela.

U znak osvete IDF je rano jutros pokrenuo vazdušne udare na ciljeve u Gazi. Na meti borbenih aviona F-15I i F-35 Adir koji su što je interesantnije po prvi put upotrebljeni za gađanje tačkastih ciljeva na jugu Libana.

Izraelski piloti kao i pre dve godine u ovom napadu za gađanje tunela ispod zemlje koriste specijalizovane laserski vođene avio-bombe GBU-28 i GPS vođene bombe GBU-39 JADAM.

Za napad na gazu korišteni su borbeni avioni F-15 Ra am (Grom) koji su upotrebili kao laserski vođene, tako i GPS avio bombe. U pitanju je 69. eskadrila "Hapatašim" (Čekić) koji su stacionirani u bazi Hacerim na jugu Izraela. Inače radi se o elitnoj eskadrili koja je angažovana u borbenim dejstvima ne samo protiv Hamasa nego i na nebu Sirije i zaslužni su za eliminaciju raketne tehnike i skladišta naoružanja Al Kuds brigade jednice Iranske revolucionarne garde u posednjih tri godine.

F-15I, F-35
foto: Printcreen Israel defence force, Shutterstock

S druge strane neimenovani izraelski zvaničnik iz Ministarstva odbrane saopštio je da su za napad na 2 vojna objekta pokreta Hamas na jugu Libana uz izrelsku granicu korištena 2 borbena aviona F-35 Adir koji su sa šest avio bombi napali vojne ciljeve Hamasa na jugu Libana uz dva izbeglička kampa kao odmazdu zbog raketnih udara koji dolaze na sever Izraela iz tog pravca. Naciljeve u Libanu lansirano je 6 raketa.

F-15I, F-35
foto: Printcreen Israel defence force, Shutterstock

S druge strane ni Hamas nije ostao dužan, kada su se pojavili izraelski avioni nad Gazom upotrebljene su prenosni PVO sistemi 9K310 Igla (SA-16) i 9K38 (SA-18) poznatija kao Šilo. Unapređena verzija. Inače Hamas je povremeno do sad koristio sporije prenosne PVO sisteme Strela 2M. Veruje se da je ovo oružje u Gazu dopremio Iran odnsno jednica Al Quds koja pripada Iranskoj revolucionarnoj gardi Pasdaranima koja u ovoj zoni održava intenzivne kontakte sa pokretima Islamski džihad i Hamas.

Kurir.rs/A.Mlakar

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track