STRAVA I UŽAS U PARIZU: Zapaljena kuća gradonačelnika, nasilnici probili ogradu, a onda napali ženu i decu dok su bežali (VIDEO)
Foto: Printscreen Youtube/Le Parisien

protesti

STRAVA I UŽAS U PARIZU: Zapaljena kuća gradonačelnika, nasilnici probili ogradu, a onda napali ženu i decu dok su bežali (VIDEO)

Planeta -

Kuća Vensana Žanbrena, gradonačelnika mesta Laj Les Roz u južnom predgrađu Pariza, napadnuta je usred noći tokom nasilnih protesta zbog ubistva tinejdžera u prestonici Francuske.

Grupa napadača probila je kolima ogradu, a zatim zapalila vozilo u kome je pronađeno zapaljivo sredstvo u plastičnoj boci. Državni tužilac Strefan Arduen ističe da je cilj kriminalne grupe bio da se zapali kuća. Vatra je zahvatila porodični automobil i deo ograde.

Napad se desio oko 1.30 ujutro dok je gradonačelnik zbog aktuelnih nereda dežurao u zgradi opštine. Kod kuće su bili njegova supruga i njihovo dvoje dece uzrasta 5 i 7 godina.

Prestravljeni onim što se događalo pobegli su kroz zadnji izlaz dok su ih napadači u trku gađali vatrometom. Ženi je slomljena noga i nalazi se u bolnici, jedno dete je lakše povređeno, a svi zajedno su doživeli veliki šok.

- Na moju porodicu je pokušano ubistvo – izjavio je zgranuti gradonačlenik.

Čitava javnost, počev od vrha države, osudila je ovaj gnusni čin. Za napadačima koji su pobegli još se traga.

Žestoki neredi započeli su još u subotu predveče u Marselju koji je poslednjih dana bio jedno od glavnih poprišta sukoba grupa mladih i policije. Veoma napeto je bilo i u Parizu na Jelisejskim poljima. Izgrednici su okupljanje zakazali preko društvenih mreža, policija je pokušala da ih spreči, ali su i ovde na meti bili automobili, izlozi i sve što se našlo na putu napadačima.

Nereda, pljački i paljevine bilo je i u drugim gradovima, Lionu, Tulzu, Kamperu... U Nimu su pucali na policiju. U pariskom 13. arondismanu dva policajca povređena su olovnim "dijabolama" ispaljenim iz vazdušne puške. U Anžeu je pretučen novinar. U Brestu su uništili prodavnicu automobila.

Neredi su se proširili i van zemlje pa je do sukoba došlo i u Lozani u susednoj Švajcarskoj.

Francuski ministar unutrašnjih poslova Žerald Darmanen je ipak istakao da je noć između subote i nedelje bila nešto mirnija nego prethodne zahvaljujući odlučnim akcijama policije.

Sudovi su zatrpani zahtevima za hitno suđenje koje omogućuje francusko zakonodavstvo. Sudije su skratile godišnje odmore i očekuje se ročište za ročištem. Mnogi građani se ipak pribojavaju da će najveći broj uhapšenih usled nedostatka dokaza i komplikovane sudske procedure biti oslobođen.

Određeni broj zemalja, poput Velike Britanije, savetovale su svojim građanima da izbegavaju delove Francuske zahvaćene neredima i da budu oprezni ukoliko ipak putuju u ovu zemlju.

Problem je, međutim, što je teško odrediti koji su to najopasniji delovi zemlje, jer bukti na sve strane. Nisu pošteđena ni najelitnija nasilja. Niko ne zna gde će tokom noći biti zapaljen automobil ili podmetnut požar u supermarketu.

Predsednik Saveta Francuza muslimanske veroispovesti Mohamed Musaui pozvao je na hitan prekid neprihvatljivog nasilja. Poručio je da mir mora da se vrati da bi započeo koristan i neophodan dijalog.

Rekao je i da neki sindikati policije "dolivaju ulje na vatru", ali i naglasio da se to ne odnosi na sve policajce koji rizikuju živote za dobrobit svih. Državu je pozvao da predupredi socijalnu nepravdu, da ne bi eskalirala kao u ovakvim situacijama.

Stotine besnih građana, podsetimo, svake večeri protestvuje zbog ubistva tinejdžera alžirskog i marokanskog porekla Nahela M. (17) za koje je optužen policajac.

Nahel M, koga je u utorak ubio policajac tokom rutinske saobraćajne provere, sahranjen je u subotu na groblju Mont Valerijen u Nanteru u prisustvu majke, bake i nekoliko stotina ljudi koji su došli da se oproste od njega.

(Kurir.rs/Novosti)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track