U OVOM LUKSUZU JE PUTOVAO ŠEF VAGNERA: Unutrašnjost Prigožinovog aviona snimljena neposredno pre pada (FOTO)
Foto: Printscreen, Profimedia

U OVOM LUKSUZU JE PUTOVAO ŠEF VAGNERA: Unutrašnjost Prigožinovog aviona snimljena neposredno pre pada (FOTO)

Planeta -

Prigožin je, navodno, uvek zahtevao da se unište svi podaci o letovima, uključujući i spiskove putnika

Šef Vagnera Jevgenij Prigožin je, kako se veruje, stradao u padu aviona Embraer 23. avgusta, kada se letelica srušila u regionu Tvera, nedaleko od Moskve.

Iako je potvrđeno da se Prigožin ukrcao u letelicu, zvanične potvrde o njegovoj smrti nema. Iz Kremlja su se danas oglasili i poručili da su glasine da je zvanična Moskva umešana u Prigožinovo ubistvo apsolutno lažne.

Portparol ruskog predsednik Dmitrij Peskov je rekao da se istraga o padu aviona nastavlja.

U međuvremenu, društvenim mrežama kruže fotografije, čiju autentičnost nije moguće proveriti, a na kojima se navodno vidi unutrašnjost aviona u kojem je Prigožin leteo.

Fotografije su navodno nastale nekoliko sati uoči pada letelice.

Prema nepotvrđenim navodima, Prigožin je bio opsednut zaverama i nekoliko puta je menjao avione i rute tokom letova. Međutim, neposredno pre njegove smrti, ova praksa je otkazana na insistiranje vlasti.

Prema izvoru Čeka-OGPU, Prigožin je donedavno zahtevao da piloti što više "brkaju" rute, te je neretko do odredišta leteo jednim avionom, a vraćao se drugim. U međuvremenu, oba aviona su letela na različite aerodrome.

Izvor tvrdi da je, na primer, bila najavljen let do Žukovskog, a da je potom zahtevano da se letelice usmeri ka Pulkovu bez obaveštavanja Federalne agencije za vazdušni saobraćaj. Istovremeno, drugi avion bio bi preusmeren u Moskovsku oblast.

Prigožin je, navodno, takvu praksu sprovodi i nakon pobune. Međutim, nedavno su Federalna agencija za vazdušni saobraćaj i niz drugih službi zapretile MNT-Aero, u čijem vlasništvu je bio pali avion, da će snositi posledice i kategorično su zabranile Prigožinovim avionima da menjaju rute i zahtevali su da avioni lete kako je prvobitno planirano.

Izvor tvrdi i da je Prigožin zahtevao da se nakon svakog leta unište dokumenti o letu, odnosno spisak putnika u avionu. I sa tom praksom je moralo da se prestane nedavno.

Podsetimo, ruski predsednik Vladimir Putin se juče oglasio o celom slučaju i pad aviona nazvao je tragedijom.

"Što se tiče ove avionske nesreće, pre svega želim da izrazim iskreno saučešće porodicama svih nastradalih", rekao je Putin.

Jevgenij Prigožin
foto: Aleksey Nikolskyi / Sputnik / Profimedia

Primarni podaci ukazuju na to da su na letu bili predstavnici Vagnerovog PMC-a, rekao je Putin.

"Želeo bih da napomenem da su to ljudi koji su dali značajan doprinos našem zajedničkom cilju borbe protiv neonacističkog režima u Ukrajini. To pamtimo, znamo i nećemo zaboraviti", rekao je on i dodao da je Prigožina poznavao jako dugo, od ranih devedesetih.

"Bio je čovek teške sudbine, i pravio je ozbiljne greške u životu, postigao je rezultate koji su mu bili potrebni - i za sebe i za, kada sam ga pitao, za zajedničku stvar, kao i ovih poslednjih meseci. Bio je talentovana osoba, talentovan biznismen", dodao je Putin.

Putin je rekao da se, prema njegovim informacijama, na dan pada Prigožin vratio iz Afrike i sastao se sa zvaničnicima u Rusiji.

Kurir.rs//Telegraf

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track