OVAKO PLAČU SVETSKI LIDERI Kim se slomio zbog žena, Putina pogodila himna, a ONA je pustila suzu kad je JAVNO podnela ostavku!
Foto: Printscreen/YouTube

plaču nekad i političari

OVAKO PLAČU SVETSKI LIDERI Kim se slomio zbog žena, Putina pogodila himna, a ONA je pustila suzu kad je JAVNO podnela ostavku!

Planeta -

Severnokorejski lider Kim Džong Un nedavno je viđen kako (ponovo) plače, a on nije jedini svetski diktator koji je pustio suzu.

Kim je zaplakao, kako se vidi na snimku objavljenom na “X” (bivši Tviter) 5. decembra, pozivajući žene da više rađaju. On je rekao da je njihova dužnost da zaustave pad nataliteta u zemlji i tako ojačaju nacionalnu moć. Autoritarni lider je tokom emotivnog obraćanja trljao oči maramicom.

- Sprečavanje pada nataliteta i dobra briga o deci su sve naše obaveze koje treba da obavljamo – poručio je Kim hiljadama žena na Nacionalnom skupu majki u Pjongjangu.

Kimove suze

Ovo nije jedini put da je severnokorejski diktator zaplakao. Kako prenosi “Biznis insajder”, sem na sahrani svog oca Kima Džong Ila 2011, postoji izveštaj japanskog lista “Asahi Šinbun” iz 2018. o snimku na kojem Kim navodno plače zbog svoje nesposobnosti da poboljša ekonomiju zemlje, a dodaje se da su taj video pogledali i visoko rangirani zvaničnici vladajuće stranke Severne Koreje.

Kim se raznežio i 2020. tokom govora na vojnoj paradi povodom 75. godišnjice osnivanja Radničke partije, jer je smatrao da njegovi napori nisu dovoljni za zemlju.

"Malo je diktatora koji su plakali pred svojim podanicima"

Kako je to sumirao “Biznis insajder”, malo je diktatora koji su zaplakali ispred svojih podanika. Čak je i za lidere demokratija to trenutak koji se pamti u javnosti.

Za Josifa Staljina, bivšeg lidera SSSR-a, govorilo se da je često bio na ivici suza iza zatvorenih vrata, prema ispovesti dugogodišnje sobarice Kremlja Poline Malinkine iz 1996. Ona je rekla da je Staljin bio “ljubazan” čovek koji je često bio spreman da zaplače.

Putinove suze

Decenijama nakon raspada SSSR-a, i ruski predsednik Vladimir Putin viđen je kako plače. Putin je zaplakao tokom svog govora u Kremlju u martu 2012, nakon pobede na predsedničkim izborima i služenja kao premijer četiri godine unazad.

- Dobili smo otvorenu i poštenu bitku – rekao je on svojim pristalicama u Moskvi, preneo je “ABC njuz”.

Stiglo je i objašnjenje Putinovih suza, da su one bile posledica vetra – ali tog dana nije duvalo u Moskvi.

Dve godine kasnije, u septembru 2014, ponovo je zaplakao pred kamerama. Prilikom zvanične posete Mongolije, kada se intonirala himna Rusije, Putin je pokazao svoju nežniju stranu i pustio suzu.

Njegov blizak saveznik Aleksandar Lukašenko takođe je zaplakao pred kamerama, tokom razgovora sa ratnim veteranom 2020. Kako je preneo News.am, predsednik Belorusije nije mogao da zadrži suze tokom razgovora sa veteranom, uoči emitovanja parade na Crvenom trgu u Moskvi povodom Dana pobede. Lukašenko je svoje suze obrisao maramicom.

Bolsonaro i Silva

A prošle godine je i bivši brazilski predsednik Žair Bolsonaro imao izliv emocija, podseća France24.com. Uoči inauguracije svog rivala Lula da Silve, Bolsonaro se prošlog decembra oprostio od svojih pristalica suzdržavajući suze.

- Bitke su izgubljene, ali nećemo izgubiti rat – rekao je on u prvom javnom obraćanju od izbornog poraza, u direktnom prenosu na društvenim mrežama.

I Lula da Silva, novi predsednik Brazila, je poznat po izlivima emocija. Kako podseća BBC, on je zaplakao 2009. nakon objave da će Rio de Žaneiro biti domaćin Olimpijskih igara 2016. Ponovo je zaplakao nakon što je položio zakletvu za predsednika Brazila.

Zašto lideri plaču?

Većina psihologa se slaže da je plakanje u javnosti danas daleko prihvatljivije nego što je bilo pre nekoliko decenija. Džudi Džejms, stručnjak za ponašanje, rekla je ranije BBC-u da mnogi političari veruju da će suze povećati njihovu podršku.

- Plakanje ima duboki uticaj na nekog. To je ono što bebe rade da dobiju negu, pažnju i ljubav i skoro da nam je instinkt da imamo empatičan i saosećajan odgovor – rekla je ona.

Ali, ubrzo na scenu nastupa intelektualni deo mozga – uključujući cinizam – posebno ako se smatra da osoba želi nešto da postigne svojim suzama. Primer su suze bivšeg britanskog premijera Tonija Blera. Džejms veruje da je Bler započeo novi trend u politici za Britance kad je zatreptao od suza nakon smrti princeze Dajane.

Bler je tada podelio emocije sa čitavom nacijom, ali su njegove suze brzo izgubile efekat jer je, kako je navela Džejms, počeo da to treptanje koristi kao politički gest pa su ljudi počeli da sumnjaju u iskrenost njegovih emocija.

Dok nijedan političar ne želi da bude uhvaćen kako se pretvara da plače, suze mogu da imaju i druge posledice. Kad je španski ministar Migel Anhel Moratinos zaplakao kad je izgubio svoj položaj u rekonstrukciji vlade, romanopisac Arturo Perez Reverte je prokomentarisao da “nije imao mu*a čak ni kad je odlazio”.

- Mi želimo da naši (muški) političari budu snažni i skoro očinske figure i zato nam se ne sviđa osećaj da će se raspasti – objasnila je ranije psihoterapeut Lusi Beresford.

A ženske suze?

Kad je Hilari Klinton, supruga bivšeg američkog predsednika Bila Klintona, zaplakala tokom svoje kampanje za predsedničkog kandidata 2008. (izgubila je od Baraka Obame), to su kritičari videli kao “dokaz” da ona nije “dovoljno čvrsta” za posao prvog čoveka SAD.

Ponovo je pred kamerama zaplakala u decembru 2021, čitajući svoj neiskorišćeni pobednički govor iz 2016. (nakon poraza od rivala Donalda Trampa).

I bivša britanska premijerka Margaret Tačer, poznata kao “čelična ledi”, zaplakala je napuštajući Dauning strit 1990.

Decenijama kasnije je Tereza Mej u suzama objavila da podnosi ostavku.

Ona je 2019. rekla je da je dužnost premijera bila “čast njenog života” i da je s ponosom bila druga žena na čelu Velike Britanije.

(Kurir.rs/Blic/Preneo: A.N.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track