TRAMPOVI BIVŠI SAVEZNICI U STRAHU: "To bi mogao biti kraj sveta kakvog poznajemo"
Foto: AP Matt Rourke

neočekivano

TRAMPOVI BIVŠI SAVEZNICI U STRAHU: "To bi mogao biti kraj sveta kakvog poznajemo"

Planeta -

Broj bivših saveznika Donalda Trampa upozorio je da će, ako osvoji drugi mandat, tražiti formalno povlačenje SAD iz NATO saveza. To bi mogao biti kraj sveta kakvog poznajemo.

U Povratku velikih sila, knjizi koja će biti objavljena 12. marta, bivši visoki američki zvaničnik, koji je bio na visokom nivou u administraciji Trampa i Bajdena, rekao je novinaru CNN-a da ako Tramp pobedi predsednika Džoa Bajdena u SAD na izborima, SAD će u novembru "izaći iz NATO-a".

Trampovo odbacivanje američkih bezbednosnih obaveza proteže se i na međusobne sporazume o odbrani sa Južnom Korejom i Japanom, rekao je za Si-En-En penzionisani general Džon Keli, koji je godinama bio šef Trampovog kabineta u Beloj kući.

"Došlo bi do ustavne krize"

Da li je zaista moguće da Tramp, ako bude ponovo izabran za predsednika u novembru, pokrene mehanizme koji bi doveli do povlačenja Amerike iz NATO-a?

En Eplbaum, istoričarka i autorka nekoliko knjiga o Rusiji i istočnoj Evropi, istakla je za Atlantik da bi to institucionalno, a možda čak i politički, bilo teško izvodljivo.

„Čim je saopštio svoje namere, došlo bi do ustavne krize. Da bi se ušli u međunarodne ugovore u Americi, potrebno je odobrenje Senata, ali Ustav ništa ne kaže o odobrenju Kongresa da se iz takvih ugovora istupi, ali u Ustavu se ništa ne kaže. "

"Zašto bi se onda neko plašio NATO-a?"

Eplbaum se zapitala zašto bi se neko plašio NATO-a ako predsednik Amerike kaže da neće pomoći saveznicima i naveo da najvažniji izvor uticaja NATO-a nije pravni ili institucionalni, već psihološki, da se radi o očekivanju kolektivne odbrane da postoji u umu svakog ko bi pretio članu alijanse.

„Ako Sovjetski Savez nikada nije napao Zapadnu Nemačku između 1949. i 1989. godine, to nije bilo zato što se plašio nemačkog odgovora. Ako Rusija nije napala Poljsku, baltičke zemlje ili Rumuniju u proteklih 18 meseci, to nije bilo zato što je Rusija bila plaše se Poljske, baltičkih država ili Rumunije. Sovjetski Savez se uzdržao, a Rusija to čini i sada, zbog njihovog čvrstog uverenja u američku posvećenost odbrani tih zemalja", napisala je ona.

Autor Atlantika je naveo da Putina ništa neće sprečiti da do kraja osvoji Ukrajinu, a Tajvan, Južna Koreja, Japan, pa i Izrael bi shvatili da više ne mogu da računaju na automatsku američku podršku.

(Kurir.rs/ Index.hr/ Preneo: T.A.)

Bonus video:

04:06

ODLUKA NA JESEN! MOGUĆ SUKOB VELIKIH SILA ILI PAD NATO PAKTA?! Miletić tvrdi: Rusi se spremaju za to, OVAJ događaj će presuditi

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track