OVO JE VOJNI AERODROM, PONOS ENVERA HODŽE I KOMUNISTIČKE ALBANIJE, KOJI JE PREDAT NATO PAKTU: Danas je groblje nekad moćnih migova
Foto: Printscreen YT

primopredaja

OVO JE VOJNI AERODROM, PONOS ENVERA HODŽE I KOMUNISTIČKE ALBANIJE, KOJI JE PREDAT NATO PAKTU: Danas je groblje nekad moćnih migova

Planeta -

Vazduhoplovna baza Kučova u Albaniji stavljena je u službu NATO-a, prenela je danas albanska televizija Top Čenel.

Ovaj, doskora napušteni aerodrom, bio je ponos albanskog diktatora Envera Hodže, koji je vladao od Drugog svetskog rata, do smrti. Pre svega zbog groblja „migova”, smešetnom na stazi zaklonjenoj brdima, nabavljenih još u njegovo vreme a koji su rashodovani.

Kucova, Albanija, Aerodorom
foto: Gent SHKULLAKU / AFP / Profimedia

Reč je o avionima tipa „mig 15”, „mig 17” i „mig 19” iz doba Sovjetskog Saveza, koji su proizvedeni u Kini. U to vreme bili su strah i trepet za zapadni deo gvozdene zavese. Sada ga je preuzeo NATO.

1 / 4 Foto: Gent SHKULLAKU / AFP / Profimedia

''Dobro je za bazu Kučova što je ova stvar pokrenuta. To je baza koja će stvoriti mogućnosti za odbrambene sposobnosti kao i za privredu grada, jer će biti novih radnih mesta. To je logistička baza koja će nastaviti da se razvija. To je dobra pozicija ne samo za našu zemlju, već i za ceo region'', rekao je bivši pilot Kučovskog puka albanske vojske Viktor Vanđeli.

Vazduhoplovna baza koja ima poдзemno sklonište za letelice pre nekoliko godina bila je pod rekonstrukcijom. Izraeđna je nova pista, kontrolni toranj, hangari kako bi se mogle primiti letelice severnoatalnske alijanse.

Baza Kučova sa time je postala jedan od strateških objekata NATO-a na jugoistoku Evrope i na Balkanu.

Vazduhoplovna baza Kučova, jedina je taktička baza za nacionalne operacije albanske avijacije i NATO operacije.

1 / 6 Foto: Printscreen/Facebook

Vazduhoplovnabaza Kučova je izgrađena 1952. kako bi je koristile zemlje Varšavskog pakta, čija je Albanija bila član.

(Kurir.rs)

Bonus video:

03:29

VELIKA ALBANIJA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track