NOVI DETALJI UŽASA U BALTIMORU: Svetla se iznenada ugasila, oglasio se alarm, a kapetan je počeo PANIČNO da izdaje NAREĐENJA
Foto: EPA Jim Lo Scalzo

jezivo

NOVI DETALJI UŽASA U BALTIMORU: Svetla se iznenada ugasila, oglasio se alarm, a kapetan je počeo PANIČNO da izdaje NAREĐENJA

Planeta -

Šest ljudi se vodi kao nestalo i pretpostavlja se da su mrtvi nakon što se most Frensis Skot Ki u Baltimoru srušio kada ga je u utorak udario kontejnerski brod.

Zvaničnici američke obalske straže i policije Merilenda rekli su da je šansa da nestali prežive izuzetno mala zbog niske temperature vode i vremena koje je prošlo od nesreće.

Potraga za nestalima je obustavljena i biće nastavljena ujutru, rekli su zvaničnici.

Kontejnerski brod Dali, koji plovi pod singapurskom zastavom, udario je u jedan od nosećih stubova mosta, nakon čega se srušilo nekoliko lukova mosta.

Guverner Merilenda Ves Mur rekao je da može da potvrdi da je "posada obavestila vlasti o problemu sa snagom motora", dodajući da su problemi nastali pre nego što je udario u jedan od stubova koji podržavaju most.

Bila je sredina noći i posada broda je utonula u dodatni mrak kada su se svetla na brodu iznenada ugasila, piše Bi-Bi-Si.

Kada su shvatili da imaju problem, već je bilo kasno

Ali kada su shvatili da imaju problem sa napajanjem, već je bilo prekasno.

Začulo se više alarma dok je posada izvodila neuspele testove u očajničkom pokušaju da reši problem.

Lokalni kapetan na brodu je mahnito izdavao naređenja, govoreći posadi da snažno usmeri kormilo ulevo i spusti sidro kako ne bi odleteo udesno.

Iako se veruje da se aktivirao generator za hitne slučajeve, brod nikada nije ponovo pokrenuo svoje motore.

Kapetani su ostali bez izbora. Nešto pre 01.30 po lokalnom vremenu, oni su nadležnima uputili poziv u pomoć, navodeći da je sudar neizbežan.

Guverner posadu nazvao herojima

Guverner Merilenda je kasnije nazvao posadu kao "heroje" i rekao da je njihova brza reakcija "spasila živote" jer su vlasti uspele da zaustave protok vozila prema mostu u dva minuta između poziva i sudara.

U trenutku udara, deo građevinske ekipe bio je na mostu koji je popravljao most.

Isti brod je učestvovao u nesreći u luci Antverpen u Belgiji 2016. godine, kada je udario u obalu dok je pokušavao da izađe iz kontejnerskog terminala u Severnom moru.

Inspekcija broda u Antverpenu 2016. otkrila je da ima strukturalni problem, naveden kao „oštećenje trupa koje smanjuje njegovu sposobnost za plovidbu“, prema podacima objavljenim na Ekuasis, javnoj bazi podataka za pomorsku industriju.

Most Frensis Skot Ki, dugačak 2,6 milje, je žila kucavica luke Baltimor. Premošćuje reku Potapsko, otvorena je 1977. godine i nazvana je po autoru američke himne Star Spangled Banner. Godišnje kroz njega prođe 11,5 miliona vozila.

(Kurir.rs/ Jutarnji.hr/ Preneo: T.A.)

Bonus video:

01:33

UŽAS U BALTIMORU: Most se srušio nakon što je brod udario u njega, stravične scene nesreće, nestalo najmanje SEDMORO LJUDI

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track