ZELENSKI ODUSTAO OD GLAVNOG USLOVA ZA PREGOVORE: Nećemo morati da povratimo naše okupirane teritorije isključivo VOJNIM PUTEM
Foto: Printscreen YT

šokantna izjava

ZELENSKI ODUSTAO OD GLAVNOG USLOVA ZA PREGOVORE: Nećemo morati da povratimo naše okupirane teritorije isključivo VOJNIM PUTEM

Planeta -

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je prvi put spomenuo mogućnost pregovora sa ruskim liderom Vladimirom Putinom pre povratka na granice iz 1991. godine!

Zelenski je za Si-Bi-Es naglasio da će Putin biti "spreman za dijalog" ako ukrajinske oružane snage dođu do granica iz 2022. godine.

- Nećemo morati da deokupiramo sve naše teritorije isključivo vojnim putem. Siguran sam da će, kad izgubi teritorije koje je zauzeo počevši od 2022. godine, potpuno izgubiti poverenje čak i onih zemalja koje još sumnjaju u podršku Ukrajini. Takođe će izgubiti vlast u svojoj državi. Čim se to desi biće spreman za dijalog - rekao je ukrajinski predsednik.

Zelenski je dodao da su za postizanje takvog rezultata potrebni ne samo vojni koraci Ukrajine sa dovoljnom količinom zapadnog naoružanja već i potpuna trgovinska blokada Ruske Federacije sa ostatkom sveta.

- Pobediti znači pomoći Ukrajini da pobedi ekonomski i biti jak na bojnom polju i pomoći politički. Nećemo morati da deokupiramo sve naše teritorije isključivo vojnim putem - rekao je Zelenski.

Ukrajinski predsednik i njegova kancelarija, podsetimo, do sada su izjavljivali da Кijev neće pregovarati sa Rusijom sve dok Oružane snage Ukrajine ne dođu do granica iz 1991. godine, a Zelenski je sada u suštini prvi put pokazao svoju spremnost da pregovara i bez tog uslova.

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova, komentarišući izjave Zelenskog o pregovorima sa Rusijom bez uzimanja u obzir granica iz 1991. godine, naglasila je da je ukrajinski predsednik očigledno nervozan.

- Zelenski je nervozan. Predstoje mu izbori ili možda nema izbora - rekla je Zaharova za RIA Novosti.

Reagovao je i portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

- Geopolitička realnost se drastično promenila od početka specijalne vojne operacije. Promenile su se granice i Ukrajine i Ruske Federacije. Imamo četiri nova entiteta i to se ne može zanemariti. To je nova realnost i svi će morati da računaju na to - rekao je Peskov.

Moskva je više puta do sada nagovestila da je spremna za pregovore, međutim, Кijev je uveo zabranu na njih na zakonodavnom nivou.

Ruski predsednik Vladimir Putin i drugi zvaničnici Kremlja su više puta naglasili da situacija u Ukrajini može da krene u mirnom pravcu, ali samo pod uslovom da se uzme u obzir de fakto situacija u Ukrajini.

Zelenski je inače tokom razgovora za Vašington post, podsetimo, priznao da su SAD nezadovoljne ukrajinskim napadima dronovima na ruske energetske objekte.

(Kurir.rs/Strana/Preneo Z.Ko)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track