VAGNEROVCI KREĆU NA HARKOV? Putin ih iz AFRIKE prebacuje u pograničnu Belgorodsku oblast, u priči i šef JEDINICE 29155 GRU
Foto: AP, Printscreen, Shutterstock, AP Gavriil Grigorov

NOVI PLAN MOSKVE

VAGNEROVCI KREĆU NA HARKOV? Putin ih iz AFRIKE prebacuje u pograničnu Belgorodsku oblast, u priči i šef JEDINICE 29155 GRU

Planeta -

Kremlj planira da prebaci određeni deo pripadnika ruske plaćeničke "Vagner grupe", privatne kompanije koju nakon smrti osnivača Jevgenija Prigožina kontroliše država, iz misije u Africi u Belgorodsku oblast na granici s Ukrajinom.

To je objavio američki Institut za proučavanje rata (ISW), pozivajući se na ruske izvore koji imaju insajderske informacije, prenosi Kijev post.

Belgorodska oblast nalazi se na oko 40 kilometara od granice i nasuprot Harkova, drugog po veličini grada u Ukrajini za koji se poslednjih nedelja tvrdi da bi mogao da bude nova meta ruske ofanzive.

Ta pogranična ruska oblast takođe je teritorija na koju se prelio rat u Ukrajini, pošto trupe pod komandom Kijeva redovno dronovima napadaju Belgorod, a ruske paravojne formacije koje se protive vlasti predsednika Vladimira Putina vrše prekograične upade u tu oblast.

Prema tvrdnji izvora ISW, Kremlj smatra da Andrej Averjanov, general-pukovnik ruskog Glavnog vojnog obaveštajnog direktorata (GRU) nije uspeo da se drži zadatih rokova kada je u pitanju razvoj Afričkog korpusa vagnerovaca koji se nalazi pod kontrolom Ministarstva odbrane u Moskvi.

- U toku su pripreme za prebacivanje odabranih jedinica iz Afrike u Belgorodsku oblast - naveo je izvor vašingtonskog instituta.

Vagner, Vagnerovci
foto: Printscreen/Twitter

U izveštaju ISW se navodi mišljenje tog insajdera da bi aktuelna regrutacija vagnerovaca za Afrički korpus mogla da bude samo maska za okupljanje plaćenika kako bi se prebacili u Belgorodsku oblast.

Navodi se da su pripadnici Afričkog korpusa raspoređeni 12. aprila u Nigeru, a da nije jasno da li izvor ISW tvrdi da će ceo korpus potpuno obustaviti operacije u Africi ili će samo pojedine jedinice biti prebačene na rusko-ukrajinsku granicu.

Podseća se da je Averjanov ranije bio član ruske delegacije koja je imala kontakte sa zvaničnicima Burkine Faso, Nigera i Malija.

Ukrajina, ruski vojnici, Harkov, Volodomir Zelenski
foto: Shutterstock, Handout / AFP / Profimedia, EPA Sergey Kozlov, AP Efrem Lukatsky, Printscreen

Navodi se da je tokom tih sastanaka delovalo da je on duboko angažovan u pokušajima ruske vlade da preuzme ili integriše "Vagner grupu".

Ističe se da se Averjanov nalazi na čelu jedinice 29155 GRU, koja je ranije povezivana sa raznim incidentima, uključujući pokušaj ubistva bivšeg ruskog agenta Sergeja Skripalja 2018. u Velikoj Britaniji.

Navodi se da su nedavne istrage ukazivale da je ova jedinica navodno učestvovala u napadima energetskim ili akustičnim oružjem na osoblje američke vlade kako u SAD tako i u inostranstvu.

(Kurir.rs/The Kyiv Post/Preveo i priredio: N. V.)

Bonus video:

01:25

NJIMA NAJVIŠE ODGOVARA PRIGOŽINOVA SMRT Ignjatović izneo šokantne tvrdnje: Vagner je napravio čudo, IZGUBILI SU UTICAJ U AFRICI

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track